Region

Temperaturni rekordi na vidiku!

Beograd, Banjaluka, Sarajevo, Zagreb, Podgorica - Talas velikih vrućina koji je prethodnih dana zahvatio većinu evropskih zemalja stigao je i u region, smijenivši visokim temperaturama s početka juna promenljivo, kišovito, u planinskim predjelima čak i sniježno vrijeme, prenosne agencije.

Meteorolozi tvrde da će u Srbiji i naredni dani biti tropski vreli, a ljekari upozoravaju na oprez koji podrazumijeva adekvatnu zaštitu od sunca posebno u najtoplijim dijelovima dana.

BiH

Prvi toplotni talas stigao je i u BiH.

Ovih dana živa u termometru u BiH prešla je 35 stepeni, u Hercegovini se narednih dana očekuje i 38 stepeni Celzijusa.

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović potvrdio je da će i jul i avgust biti rekordne temperature.

Dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS Milica Đorđević rekla je da je juče najtoplije bilo u Višegradu, gdje su u 14 časova izmjerena 34 stepena Celzijusa, dok je u Banjaluci bilo 32 stepena.

Slično vrijeme očekuje se tokom cijele sedmice, gdje će se dnevne temperature kretati od 31 do 37  stepeni. Blago rashlađenje moguće je u subotu, uz pljuskove, ali ni tada temperature neće biti ispod 30 stepeni Celzijusa - kazala je Đorđevićeva.

U ambulantama ističu da je zavladao takozvani ljetnji virus, koji kod građana izaziva povraćanje, dehidriranje i vrtoglavice, pa su u posljednja dva dana u BiH intervencije povećane za oko 40 odsto.

Hrvatska

Prvi dan sedmice u Zagrebu je zabilježen apsolutni datumski rekord od 33,8 stepeni Celzijusa i prema očekivanju stručnjaka do kraja sedmice temperature vazduha u Hrvatskoj će još malo rasti, pa ni novi temperaturni rekordi neće biti iznenađujući.

Porast temperature, i najniže i najviše dnevne, biće takav da će vrijednosti nadmašiti kritične - one nakon kojih se povećava opasnost od toplotnog talasa i na zdravlje.

To se posebno odnosi na period od utorka do petka i to najprije u srednjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje će najviša temperatura vazduha većinom biti iznad 33 stepena, a ni tokom noći se neće spuštati ispod 20. podioka Celzijusove skale.

Crna Gora

I Crna Gora će narednih dana biti na udaru toplog tropskog talasa koji će usloviti neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine - dneve temperature će dostizati i do 38 stepeni.

Makedonija i Slovenija

Toplo će biti i u Makedoniji, dok će u Ljubljani biti nešto svježije, odnosno temperatura će se kretati u rasponu od 30 do 34 stepena Celzijusa.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog