Region

Bundestag: Dva scenarija za dodjelu datuma Srbiji

BERLIN - U ovom trenutku razmatraju se dva scenarija u vezi sa odlukom njemačkog parlamenta o dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbije i EU, piše danas Radio Slobodna Evropa pozivajući se na neimenovane izvore u Bundestagu.

Prema prvom scenariju, poslanici vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kako se navodi, sugerišu kancelarki Angeli Merkel da Evropskom savetu predloži da 28. juna ne dodijeli datum Srbiji i drugi, povoljniji, koji bi omogućio da datum bude određen za početak naredne godine.

U prvom slučaju, da bi Srbiji bio određen datum za početak pregovora s EU, zatražiće se puna implementacija briselskog sporazuma, a o datumu će Evropski savjet ponovo odlučivati 15. decembra ove godine.

U perspektivi, navodi RSE, datum može biti dodijeljen najranije do kraja 2014. godine, a pitanje da li će se to i kada dogoditi ili će ponovo biti prolongirano, zavisiće od stepena implementacije briselskog sporazuma.

Međutim, i unutar CDU-prisutni su glasovi koji se zalažu za ublažavanje politike prema Srbiji. To je drugi scenario za koji, kako se navodi, nema puno vremena, a zavisi od napretka koji bi mogao biti ostvaren u dogovorima između Beograda i Prištine narednih dana, zavisiće i mogućnost da datum
bude određen za početak naredne godine.

Takav rasplet moguće je očekivati ukoliko Beograd i Priština zaista prije sjednice Bundestaga zakazane za 27. jun, ostvare konkretne dogovore o pitanjima koja su trenutno na stolu.

U oba slučaja, implementacija ostaje uslov svih uslova. Njemačka od takvog stava neće odustati bez obzira da li će neka od drugih članica EU podržati srpske pozicije, navodi RSE.

I kada dobije datum, Srbija neće ići istim putem pridruživanja kao druge države članice, već će se u njenom slučaju insistirati na ispunjavanju političkih kriterijuma vezanih za punu normalizaciju odnosa u regionu, navodi Slobodna Evropa i dodaje da nema jasnog pominjanja priznanja nezavisnosti Kosova

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog