Revizijom je snimljeno stanje sa 31. decembrom prošle godine i konstatovano je da su budžetski izdaci bili veći za 6,6 miliona maraka od prihoda, odnosno van raspoloživog budžetskog okvira. Da je to, zapravo, nepokriveni budžetski deficit, da za socijalna davanja i davanja udruženjima građana nisu primjenjivana pravila i kriterijumi utvrđeni odlukama. Takođe, nabavke nisu rađene u skladu za zakonom, nije evidentirana sva gradska imovina i niz drugih primedbi.

Izvještajem su obuhvaćeni i brojni slučajevi, koji su već predmet istražnih radnji ili su okončane istrage i predmeti se nalaze u pravosudnim institucijama. Neki od njih tek će se naći na dnevnom redu, jer se za njih zanimaju ne samo inspektori MUP RS i Okružno tužilaštvo već i agencije za sprovođenje zakona u BiH.

Samo što je izvještaj ugledao svjetlo dana, reagovao je Centar za humanu politiku, koji je odmah od Tužilaštva zatražio da "istraži odgovornost gradonačelnika Doboja i drugih zbog nalaza u revizorskom izvještaju, koji imaju obilježja zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada, zločinačkog udruživanja i drugih krivičnih djela".

- Očigledan kriminal je vansudsko poravnanje sa građevinskom firmom ŽGP od 1,4 miliona maraka za koje ne postoji dokumentacija i dokazi o izvršenom poslu, plaćenih 290.000 maraka za medijske usluge, što je naručeno informisanje i lična promocija gradonačelnika i niz drugih evidentiranih nepravilnosti u izvještaju revizora - izjavio je Momir Dejanović, direktor Centra za humanu politiku.

Iz ove organizacije argumentovano, odnosno na osnovu nalaza revizije, ukazuju da postoji odgovornost lokalnih vlasti u postupcima prodaje poslovnih prostora, kao i u izgradnji i rekonstrukciji putne mreže na području Grada.

- Tražimo od glavnog revizora Šnjegote javno izjašnjenje zbog čega je Gradu i još nekim lokalnim zajednicama, gde su utvrđeni najteži oblici nezakonitosti, dato mišljenje sa rezervem - navode u CHP.

(Novosti/Frontal)