Vijesti

Udruženje "Fontana" - Održana radionica "Mogućnosti za zapošljavanje lica sa invaliditetom"

Udruženje ”Fontana” iz Banjaluke održalo je radionicu na temu ”Mogućnosti za zapošljavanje lica sa invaliditetom” u okviru projekta ”Poslovni kompas” dana 18.06.2013. godine, u Narodnoj univerzitetskoj bilbioteci - prostorijama Ruskog kulturnog centra u Banja Luci.

Projekat ”Poslovni kompas” realizujemo u periodu juni 2012-septembar 2013. godine, uz finansijsku podršku Američke ambasade u BiH, a posvećen je motivisanju i osnaživanju lica sa invaliditetom za zapošljavanje ili samozapošljavanje, kao i podizanju svijesti poslodavaca i šire javnosti u BiH o potrebama i mogućnostima lica sa invaliditetom.

Lica sa invaliditetom su jedna od najsiromašnijih i socijalno najisključenijih kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini. Osnovni uzroci siromaštva i socijalne isključenosti lica sa invaliditetom su nedovoljna obrazovanost i nemogućnost radnog angažovanja i zapošljavanja. Iako postoji opšte opredjeljenje u društvu da se svim građanima obezbijede jednake mogućnosti, još nije zaživio sistem inkluzivnog obrazovanja, niti je dovoljno razvijen sistem profesionalne rehabilitacije, koji bi licima sa invaliditetom pružio odgovarajuće stručno osposobljavanje i pripremu za posao.

Radionica ”Mogućnosti za zapošljavanje lica sa invaliditetom” je motivacionog i edukativnog karaktera i ima za cilj da licima sa invaliditetom pruži odgovarajuću stručnu podršku neophodnu tokom pripreme za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Na radionici su predstavljena iskustva i rezultati u dosadašnjem sprovođenju projekta ”Poslovni kompas”, aktuelni i mogući budući programi podrške zapošljavanju lica sa invaliditetom, kao i zakonski okvir u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invalidtetom.
Poseban fokus radionice je usmjeren na predstavljanje mogućnosti za zapošljavanje lica sa invaliditetom u oblasti pozorišne umjetnosti.

Predavačica, glumica i izvršna direktorka Narodnog pozorišta Republike Srpske, mr Ljiljana Čekić razgovarala je sa učesnicima o mogućnostima koje otvara rad vezan za pozorište, mogućim vrstama poslova u ovoj oblasti, potrebnim znanjima i vještinama za umjetničke poslove i dr.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog