Vijesti

Obilježavanje 21 godine od proboja "Koridora života"

MODRIČA - Služenjem Svete liturgije i parastosa za poginule srpske borce danas je u manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara na Dugoj NJivi kod Modriče počelo obilježavanje 21 godine od proboja "Koridora života".


Liturgiju i parastos služiće sveštenstvo Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Nakon parastosa biće obavljen obred lomljenja slavskog kolača, kojim se obilježava manastirska slava Sveti car Lazar.

Na Spomen-obilježje borcima poginulim pri proboju koridora biće položeni vijenci, a zatim je predviđeno obraćanje zvaničnika, te kulturno-umjetnički program.

Probojem koridora, akcije koja je završena na Vidovdan - 28. juna 1992. godine, okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske.

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se odblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Kompletna akcija završena 6. oktobra izlaskom Srpske vojske na rijeku Savu.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova danas se na Dugoj NJivi kod Modriče obilježava 21 godina od proboja "Koridora života".

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog