Region

Iz drugih medija (Večernji list): Koliko Hrvati poznaju čelnike EU?

Evropska unija ima toliko predsjednika da je lako izgubiti pojam o tome što koji tačno radi. Pogotovo običnim građanima, koji ne žive u briselskom mjehuru, i posebno u novoj državi članici kao što je Hrvatska, prenio je portal Večernjih novosti koji je provjeravao znanje Hrvata o vođstvu Evropske unije.

Predsjednik Evropske komisije Hose Manuel Barozo Hrvatima je najpoznatiji, premda ga je jedan od građana koje su anketirali zamijenio s Miloradom Dodikom.

Još jedan “predsjednik EU” je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej. Evropski savjet je tijelo u kojem sjede predsjednici ili premijeri iz svih država članica EU. List navodi da Evropski savjet ne treba miješati s Savjetom EU, koje takođe okuplja predstavnike svih zemalja Unije, ali na ministarskom nivou. Dakle, kad u Brisel ide premijer Zoran Milanović, on ide na Evropski savjet, pojašnjava Večernji. Kad idu ministri, zamjenici ili pomoćnici ministara, idu na Savjet EU. Koje opet ne treba miješati s Savjetom Evrope, koje uopšte nije tijelo EU i u koje je Hrvatska primljena 1996. godine.

Šulc najmanje poznat

Još jedan od “predsjednika EU” je Martin Šulc, predsjednik Evropskog parlamenta, jedine institucije EU čije članove biraju direktno građani na izborima. Sudeći prema anketi večernjakovih novinara na ulicama hrvatskih gradova, čini se da najnoviji građani Evuropske unije najmanje prepoznaju Šulca. Ali ne, listi raznih predsjednika tu nije kraj i dolaze oni još manje poznati običnim Evropljanima. Predsjednik Evrogrupe je dužnost koja je u vremenu krize postala veoma bitna jer Evrogrupa, tijelo sastavljeno od ministara finansija svih 17 zemalja evrozone, odlučuje o paketima financijskog spasa posrnulih zemalja.

Probudite li se jednog jutra s informacijom da vam je privatni račun u banci blokiran ili je s njega odrezano 10-ak odsto, što je iskustvo kakvo su prije nekoliko mjeseci doživjeli Kiprani, vjerovatno ćete imati više razloga da zapamtite ime Jeroen Dijšelbloem. To je holandski ministar finansija koji je trenutno predsjednik Evrogrupe. Neki od anketiranih građana pomislili su da nije možda riječ o Platiniju. Ali nije… Predsjednik Evropske središnje banke (ECB) Mario Dragi takođe obavlja iznimno odgovoran i težak posao u vrijeme krize.

Dragi smirio evrozonu

Možda ga ljudi ne prepoznaju na ulici, možda njegovo ime nije udomaćeno među običnim, radišnim Evropljanima, ali njemu vjerovatno možemo zahvaliti što se kriza evrozone smirila. U ljeto prošle godine dao je obećanje da će ECB intervenisati na tržištu državnih obveznica i beskonačno braniti obveznice problematičnih zemalja, čime je bio dovoljno uvjerljiv da zaustavi divljanje prinosa na obveznice koje je prijetilo da će ekonomski uništiti pola južne Evrope.

To su, dakle, lideri Evropske unije o čijim odlukama zaista ponekad zavisi svakodnevica građana EU, a od ponedjeljka i Hrvata. Upoznajte ih i zapamtite. Ili nemojte, ovisi o vama, poručuju u Večernjim svojim čitaocima. Ako ih ne zapamtite, uvijek se možete utješiti činjenicom da je u današnje doba, u vrijeme višegodišnje recesije i krize, jedna druga osoba postala, de facto, predsjednik Evropske unije. Njemačka kancelarka Angela Merkel. Mnogi od navedenih predsjednika na kraju zapravo poslušaju ono što ona kaže.

"Ne, ne poznajem ni ovog niti ikoga drugog sa slike"

Do ulaska Hrvatske u EU preostalo je još nekoliko dana, Zagreb je spreman za dolazak evropskih delegacija, ima posebnu regulaciju saobraćaja, no kada su u pitanju njihova lica, ali i funkcije na kojima su, rijetko ih ko prepoznaje. A o politici im se nije dalo razmišljati ni prilikom nedjeljne šetnje zagrebačkim jezerom Jarun.

– Ne poznajem niti jednog od njih, ali liče na političare koji puno toga obećavaju, a malo toga ispune. Ipak se nadam da će nam donijeti i nešto dobro ulaskom u Evropsku uniju – rekao je penzioner Milorad Brestovac.

(Večernji list/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog