Vijesti

MUP RS - Ne postoji “istraga“ u vezi sa nadgledanjem društvenih mreža povodom protesta u Sarajevu

Na Fejsbuk stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske objavljena je informacija da ne postoji istraga u vezi sa nadgledanjem društvenih mreža povodom protesta koji su se dogodili u Sarajevu. Kako navode "internet je slobodan i svaka informacija je javna te su inspektori MUP-a RS pratili sadržaj na društvenim mrežama, kao i svaki građanin". INformaciju MUP-a prenosimo u cjelini.

NADZOR NAD DRUŠTVENIM MREŽAMA - POJAŠNJENJE

Povodom interpretacija pojedinih medija kako MUP- RS „provodi istragu na društvenim mrežama“ i kako za to nema naredbu tužilaštva, želimo da kažemo da Odjeljenje za sprječavanje visokotehnološkog kriminaliteta vrši nadzor nad internetom, pa tako i društvenim mrežama ne samo u slučaju događaja koji se spominje (protesti u Sarajevu), već svakodnevno, a sve u cilju preventivnog djelovanja.

Pod tim prije svega mislimo na sprječavanje govora mržnje na internetu, dječije pornografije, međuvršnjačkog nasilja na internetu, kao i drugih događaja koji mogu eskalirati i sl.

Ne postoji “istraga“ u vezi sa nadgledanjem društvenih mreža povodom protesta koji su se dogodili u Sarajevu. Internet je slobodan, a svaka informacija je javna, te su inspektori MUP-a RS pratili sadržaj na društvenim mrežama, kao i svaki građanin.

To znači da nije bilo narušavanja privatnosti, ličnih podataka, niti preduzimanja istražnih radnji, jer je za tako nešto neophodna naredba nadležnog tužilaštva.

Nadležnost i obaveza MUP-a RS je bezbjednost, te su i u tom smislu preduzimane ove aktivnosti.

Primjera radi, da se u nekom slučaju dogodilo da je neko lice preko društvenih mreža prijetilo da će baciti eksplozivnu napravu i to na kraju učinilo, sasvim smo sigurni da bi mediji prvi postavili pitanje odgovornosti policije i zašto to nije na vrijeme spriječeno.

Ne želimo da komentarišemo izvlačenje izjava iz konteksta ili njihovo karikiranje, ali svakako to govori o "profesionalnom" i "objektivnom" izvještavanju istih tih medija.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog