Vijesti

Banjalučka razglednica - Gitarijada

Ako se u prošlim nastavcima ove rubrike konstatovalo da su banjalučki bendovi osamdesetih godina imali prolaz za nastupe u „zvaničnim“ institucijama kulture (Dječije pozorište i Dom kulture), urbana legenda kaže da se, maltene, koristio svaki prostor koji je imao koliko-toliko normalan priključak za struju, mjesto za "sklepati" binu, odredjenu količinu kvadrata za smještaj (ne)zainteresovane publike , i svirka, koncert, gitarijada, mogla je započeti.

piše: Mišo Vidović

Sale mjesnih zajednica, školski i fakultetski holovi, školske fiskulturne sale, za većinu mladih bendova  i muzičara predstavljali su "prapočetak" rokenrol avanture. Vremenom se prelazilo na varijantu nastupa  po sportskim dvoranama, klubovima, i sličnim vrstama objekata, uz kvalitetnije  organizaciono-tehničke uslove i priliku muzičarima da osjete slast nastupa pred većim brojem zainteresovanih  gradjana i građanki, omladinaca , a posebno naprednih omladinki.

Gitarijade su bile najčešći oblik "samoupravnog organizovanja"  uglavnom takmičarskog, ali i ponekad revijalnog karaktera, preferirale su učešće većeg broja bendova i izvodjača, koji su izvodili autorske kompozicije. Na "javni konkurs" znao se prijaviti veći broj bendova, pa je organizator imao "slatke muke" da priredi i po dvije polufinalne večeri, kako bi se odabrali prvi među jednakima za finale.

Prilično zahtjevan zadatak imao je stručni žiri, sastavljen od starijih i iskusnijih muzičara. Trebalo je  adekvatno i nepristrasno donijeti odluku(e) koje je najbolji bend, pjevač, gitarista, bubnjar, basista , a pritom ispoštovati i osnovni "motiv-tezu" učesnika - važno je učestovati, ali je važno i osvojiti neku od nagrada!!!  Istina, bilo je i ponekad (ne)opravdane ljutnje muzičara odlukama žirija, ali sve se na kraju završavalo na obostrano zadovoljstvo. Najčešće (ne)opravdane odluke  žirija, kompenzirala je publika koja je takodje imala pravo glasa - bendovi su "dovlačili pola komšiluka i raje" , koji su "izglasavali"  nagradu svojim  favoritima.

A  nagrade najboljima na gitarijadama?

Prema sjećanju muzičara koje sam "pokupio", bile su "raznovrsne" i "šarolike": od plaketa i diploma, gramofonskih ploča(?!), te naprimjer za najboljeg bubnjara ili gitaristu, palice ili komplet žica, prešlo se i na "konkretnije"- snimanje demo-snimaka.

"Uz male troškove i s mnogo  entuzijazma mogu se organizovati odlični koncerti , bolji od mnogih razvikanijih i skupljih", zapisao je kolega Davorin Reljić  u "Glasu", nakon  jedne od gitarijada  u mjesnoj zajednici Borik 1. Da je kvantitet  bila jedna od odlika gitarijada,  svjedoči i ove riječi kolege Reljića, "da je učestvovalo četrnaest grupa ....orgaizator je bila izuzetno aktivna omladinska organizacija ove mjesne zajednice , a pojaćala za sve bendove obezbjedila je grupa "Radio".... Takodje, nije razočarala ni posjeta pa se  konstatuje kako je "na obje večeri bilo prisutno više od sedam stotina gledalaca , što je za ovaj prostor i dobar odziv...".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog