Vijesti

EU: Počinju pristupni pregovori sa Srbijom

Evropski savet odlučio da otpočne pristupne pregovore sa Srbijom, najkasnije u januaru, saopštio Herman Van Rompej. Nema nove "provere" u decembru.

Evropski lideri na sastanku u Briselu odlučili da pregovori sa Srbijom o pristupanju Evropskoj uniji počnu najkasnije u januaru, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.
Herman van Rompej je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barosom, rekao da je ta odluka rezultat istorijskog dogovora Beograda sa Prištinom, kao i da je to istorijski trenutak za Balkan i Evropu u celini.

"Ta odluka, kao i odluka o otpočinjanju pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, direktna je posledica hrabrog dogovora Beograda i Prištine postignutog u aprili", naveo je Van Rompej.

U januaru će, kako je precizirao, biti međuvladina konferencija sa Srbijom, čime se formalno otvaraju pregovori o članstvu.

Lideri Evropske unije potvrdiće pregovarački okvir za Srbiju pre početka pregovora u januaru, ali bez dodatnih uslova, rekao je predsednik Evropskog saveta.

U tekstu zaključka, kako je ranije javio dopisnik RTS-a iz Brisela, izbačena je reč "decembar", ali ostaje da Evropski savet treba da potvrdi pregovarački okvir. Teoretski to znači da bi Srbija mogla da počne pregovore i pre januara.

Rompej je najavio da će u ponedeljak otputovati u posetu Beogradu i Prištini kako bi istakao značaj tih pomaka u procesu evrointegracija Srbije i Kosova.

Predsednik Evropske komisije žoze Manuel Baroso takođe je na konferenciji za novinare pozdravio odluku da se odredi datum pregovora sa Srbijom, ocenivši da je reč o istorijskom događaju.

"Setimo se šta se nedavno dešavalo u tom delu Evrope, gde je besneo rat, a sada otvaramo pregovore o članstvu", rekao je Barozo, zaključivši da je taj pomak Srbije u evrointegracijama "demonstracija privlačne snage koju EU ima".

Prvi je Srbiji čestitao evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Čestitam Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je File na svom Tviter nalogu.

Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden

(RTS.rs/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog