Vijesti

MUP RS: Obilježavanje godišnjice stradanja biće bezbjedno

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske učiniće sve da obilježavanje godišnjica stradanja 11. i 12. jula i ostali događaji u vezi sa tim u Srebrenici, Potočarima i Bratuncu proteknu mirno, i tako će i biti, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srpske Radislav Jovičić.

Jovičić je nakon današnjeg sastanka sa načelnikom opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem pozvao sve organizatore i učesnike obilježavanja godišnjica stradanja u ovom kraju u prvoj polovini jula, kao i stanovnike ovog područja, da doprinesu da ovi komemorativni skupovi proteknu dostojanstveno i da se oda pošta svim žrtvama.

Komentarišući najavu Durakovića, kao predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, da će odobriti postavljanje punktova Koaliciji "1. mart" uz trasu kojom će proći "Marš mira", Jovičić je rekao da je to njegovo pravo, ali da će policija Srpske sa određenih područja ukloniti sve što bude ometalo odvijanje programa i eventualno ugrožavalo bezbjednost ovih skupova ili građana.

"Ovo će biti skupovi puni emocija i treba da prođu dostojanstveno. MUP i Policija Republike Srpske učiniće sve da tako bude. Ovo nisu prilike da se promoviše bilo čija politika i političke stranke nego da se oda počast svim žrtvama", poručio je Jovičić.

Osim Jovičića, sastanku sa načelnikom opštine Srebrenica prisustvovali su direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović, kao i predstavnici Eufora i drugih bezbjednosnih agencija u BiH.

Selimović je rekao da je osnovni cilj policijskih agencija da obilježavanje godišnjica stradanja bošnjačkog i srpskog naroda 11. i 12. jula i ostali događaji u vezi sa tim proteknu dostojanstveno i bezbjedno.

"Policija Srpske je, kao i prethodnih godina, nosilac aktivnosti za održavanje bezbjednosti tih skupova, uz podršku svih ostalih bezbjednosnih struktura koje dobro sarađuju, zajednički rade i garantuju da će ovi događaji proteći mirno i bezbjedno", rekao je Selimović.

Duraković je rekao da je na današnjem sastanku ispoljena spremnost policije Republike Srpske i ostalih bezbjednosnih struktura da obilježavanje godišnjica stradanja narednih dana proteknu mirno i pozvao sve učesnike da daju doprinos da tako bude.

On je dodao da Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula još nije odobrio Koaliciji "1. mart" postavljanje punktova uz trasu kojom će proći "Marš mira", ali da će to učiniti, te ocijenio da to neće ugroziti ničiju bezbjednost.

Svi učesnici sastanka istakli su da dobro sarađuju i da je cilj da naredni događaji u ovom kraju proteknu mirno i dostojanstveno.

Jovičić će sa ostalim predstavnicima bezbjednosnih agencija danas imati sastanak i sa načelnikom opštine Bratunac Nedeljkom Mlađenovićem o predstojećim obilježavanjima godišnjica stradanja u ovom kraju.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog