Region

Hrvatska danas proslavlja ulazak u Evropsku uniju

Zagreb - U Zagrebu se odvijaju posljednje pripreme za večerašnju centralnu proslavu ulaska Hrvatske u EU, kojoj će, uz brojne strane državnike prisustvovati i delegacija Srbije predvođena predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a prigodni programi biće održani tokom dana i u drugim hrvatskim gradovima.



U Hrvatsku od petka stižu brojni strani državnici iz zemalja članica EU i zemalja regiona kojih se na proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića očekuje oko 120, zajedno s brojnim domaćim političarima i ličnostima iz javnog života.

Cijelu manifestaciju, od puteva prolaska delegacija do Jelačićevog trga i Gornjeg grada obezbjeđuje oko 1.000 policajaca iz zagrebačke i drugih policijskih uprava.

Već ranije je najavljeno da će biti oko 700 izvođača, među njima i vrhunski domaći i svjetski izvođači, a ukupni troškovi koji će biti saopšteni nakon manifestacije procijenjeni su na oko 5,5 miliona kuna (oko 737.000 evra).

Zbog dolaska zvaničnika, na snazi je posebna regulacija saobraćaja kojom će se otežati ili onemogućiti kretanje vozila na trasama kojima se voze delegacije, prije svega od aerodroma do hotela u centru grada i na prostoru Gornjeg grada gdje je sejdište vlade i gdje će se okupljati zvaničnici.

Domaćim vozačima preporučene su obilaznice, među kojima i Domovinski most na istoku grada koji je još gradilište i koji će biti osposobljen za prolaz do 2. jula. I vozila javnog prevoza danas i sutra voziće izmijenjenim trasama ili će imati redukovan vozni red.

Sve tezge oko Jelačićevog trga još juče su izmještene, a danas ne radi ni centralna zagrebačka pijaca Dolac.

Zbog mjera bezbjednosti tokom tri časa danas poslepodne biće zabranjen prolaz pješaka na trgu, na kojem su u toku posljednji radovi na postavljanju bine i ekrana, a nakon toga građani će na nekoliko ulaza imati pristup trgu.

Policija će na ulazima obavljati kontrolu građana,a već ranije je objavljena zabrana unošenja kišobrana i drugih potencijalno opasnih predmeta.

Pored Zagreba, prigodne proslava održaće se i u drugim gradovima, a zajedničko im je da će se u ponoć, kad Hrvatska formalno uđe u EU, izvoditi “Oda radosti”, himna EU, a stanovnici nekih od njih moći će uživati i u vatrometu.

Tokom dana s graničnih prelaza Repe i Pasjak prema Sloveniji biće skinute oznake carina, a na graničnom prelazu Bajakovo prema Srbiji noćas će se postaviti oznake EU.

Tokom sutrašnjeg dana ministri unutrašnjih poslova Hrvatske i Slovenije simbolički će predstaviti “One stop stop” sistem zajedničkih policijskih pregleda dokumenata.

(Glassrpske.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog