Region

Josipović: Evropska unija projekat budućnosti

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je večeras da u Hrvatskoj prevladava uvjerenje da je projekat Evropske unije projekat budućnosti, te da se na Evropu gleda kao na novu priliku da se ostvari novi demokratski, politički, kulturni i svaki drugi napredak.


Josipović je u zdravici na svečanoj večeri povodom ulaska Hrvatske u EU pozdravio brojne prisutne i izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska postala 28. članica EU.

Obraćajući se predsjednicima država, parlamenata i vlada, visokim predstavnicima Evropske unije, ministrima,on je istakao da je u istoriji jednog naroda malo događaja kao što je ovaj koji danas obilježavaju građani Hrvatske.

Prema njegovim riječima, to nije samo ostvarenje političkog sna jedne generacije političara nove hrvatske države, već i potvrda uvjerenja građana o pripadnosti evropskom demokratskom, vrijednosnom i kulturnom krugu.

Podsjećajući da je ulazak u EU bio od samoga početka čvrsto definisan cilj, Josipović je predstavnicima zemalja Unije zahvalio za napor kojim su te države raznim oblicima pomoći podržavale ulazak Hrvatske u EU - prenose mediji.

"Ovo je i prilika da se posebno zahvalim i našim susjedima sa zapadnog Balkana koji su se danas okupili ovdje u velikom broju. Želim vam poručiti da ćemo vašu evropsku perspektivu podržavati svim našim snagama. Hrvatski interes da svi zajedno živimo u zoni mira i napretka ostaće jedan od naših najvažnijih političkih ciljeva", istakao je on.

Svečana večera priređena je u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Svečanosti je prisustvovala i delegacija BiH koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

(Srna/foto: TANJUG.rs/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog