Vijesti

Ivanić: Novcem građana spašava se banka koju su uništili litvanski vlasnici

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izrazio je sumnju da je u "mutnim" poslovima u propaloj Balkan investment banci postojala veza aktuelne vlasti u RS-u i dosadašnjim litvanskih vlasnika te da je cilj bio da zataškaju odgovornost onih koji su doveli do propasti te banke.

Kritikujući posljednju odluku Investiciono razvojna banka RS (IRB) da dokapitalizuje Balkan investment banku Banja Luka s 24 miliona KM, Ivanić je rekao da je to potpuno neprihvatljivo, jer niko od nadležnih nije dao odgovor zašto je ta banka propala, te da u tome vidi scenarij sličan onom kada je SNSD-a dozvolio prije nekoliko godina da propadne Kristal banka Banja Luka.
 
On je dodao da je za razliku od činjenice da se sada novcem građana spašava banka koju su uništili litvanski vlasnici, PDP-ova vlast prodala Kristal banku stranim vlasnicima koji su u nju unijeli 20 miliona KM i plus 200 KM miliona trajnog depozita.
 
 - A SNSD je jednu propalu banku sada uvalila građanima RS, koji vlastitim novcem plaćaju promašaje njihovih prijatelja. To je primjer potpuno neodgovorne politike, jer RS sada dobija banku s potpuno uništenim bilansima – kazao je Ivanić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.
 
Odgovornim smatra i rukovodstvo Agencije za bankarstvo RS-a, ističući da su sumnjivi plasmani Balkan investment banke bili prisutni godinama, a obaveza regulatora je bila da to spriječi.
 
- Postavlja se i pitanje ko je sada direktor Balkan investment banke, da li onaj ko je omogućio da banka propadne ili neko novi i kome je to Vlada RS-a dala pare i čiji je to promašaj ona pokrila novcem građana RS-a, poreskih obveznika – kazao je predsjednik PDP i postavio pitanje da li će i taj iznos od 24 miliona biti dovoljan ili će Vlada RS morati još da interveniše.
 
Da je taj novac upotrebljen na drugačiji način, dodao je, ne bi bilo potrebe ni da se smanjuju plaće budžetskim korisnicima u RS
 
Ivanić je podsjetio da padaju direktni i indirektni porezi, kao i kupovna moć stanovništva, te da je posebno zabrinjavajući porast broja nezaposlenih mladih visokoobrazovanih osoba kojih je trenutno najviše u istoriji RS-a jer na posao čeka oko 12.000 ljudi.
 
Razlog za to vidi i u brojnim privatnim fakultetima koje su otvarali predstavnici vlasti ili osobe njima bliske.
 
(Fena/Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog