Vijesti

Mun: Vlada SAD ostaje potpuno posvećena punoj integraciji BiH u Evropu

SARAJEVO - Vlada SAD ostaje potpuno posvećena punoj integraciji BiH u Evropu, uprkos nedostatku napretka u iznalaženju rješenja za ključna pitanja u protekle tri godine, rekao je ambasador SAD u BiH Patrik Mun.


U oproštajnom govoru u Ambasadi SAD u Sarajevu na prijemu povodom proslave 4. jula - Dana nezavisnosti SAD, Mun je poručio da SAD ostaju posvećene dejtonskom principu jedne suverene i funkcionalne BiH sastavljene od dva dinamična entiteta i distrikta Brčko i zasnovane na jednakosti tri konstitutivna naroda i ostalih.

"Nećemo odustati od svoje podrške multikulturlanoj BiH koja svoju snagu crpi iz raznolikosti i uvažavanja vrijednosti drugih. Znamo da su ti ciljevi ostvarivi – čak neminovni u današnjem svijetu promjena", istakao je Mun.

Prema njegovim riječima, SAD će i dalje pružati podršku građanima i političarima koji se trude napraviti demokratske promjene na miran način i koji su spremni da ostvaruju zajedničke ciljeve, korisne za sve.

Uprkos mnogim izazovima sa kojima se BiH suočava, Mun je naglasio da je optimista o pitanju budućnosti BiH zbog mnogih predanih i nadahnutih ljudi koje je susretao u protekle tri godine.

"Čvrsto vjerujem da imate moć da mirnim putem promijenite svoju zemlju, da imate moć stvoriti bolju budućnost ovdje, da imate moć da učinite BiH stabilnom, prosperitetnom, multietničkom demokratijom koju svi želimo. Suočićete se sa mnogim izazovima, pa čak i nazadovanjem, ali sam ubijeđen da ćete sve to savladati. Uvjeravam vas da će SAD uvijek biti vaš pouzdan partner", poručio je Mun.

Prema njegovim riječima, posvećeni građani iz svih dijelova BiH marljivo rade na poboljšanju kvaliteta života, na mogućnostima zapošljavanja, na jačanju demokratije i zaštiti ljudskih prava.

"Oni predstavljaju novu generaciju građana koji imaju zajedničke ciljeve i nadu za boljom zemljom i budućnošću. U njih vjerujem. Siguran sam da će vremenom ovi `agensi promjene` postići uspjeh tamo gdje politički lideri nisu", naveo je Mun.

Proslava 4. jula bila je ujedno i Munov oproštajni prijem, koji nakon tri godine mandata, uskoro odlazi sa ambasadorske dužnosti.

Prijemu u američkoj Ambasadi prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić, ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković i delegat u Domu naroda u parlamentu BiH Mladen Ivanić, kao i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života BiH, članovi diplomatskog kora i ostali međunarodni zvaničnici.

Dan nezavisnosti je državni praznik kojim se slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije. Tim danom slavi se istorija i politička tradicija SAD.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog