Vijesti

General Đukić iz Foče prebačen u "Tunjice"

Ministar pravde BiH Bariša Čolak potpisao je rješenje, kojim se general Vojske Republike Srpske Novak Đukić iz Kazneno-popravnog zavoda Foča, gdje izdržava zatvorsku kaznu od 25 godina za navodne ratne zločine protiv civila, prebacuje u banjalučki zatvor "Tunjice", saznaje Srna iz izvora bliskih pravosuđu BiH.

Čolak je ovo rješenje donio na Đukićev zahtjev zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Đukić, osuđen zbog navodnog napada na Tuzlansku kapiju, nalazi se na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ u Banjaluci.

Izvor blizak UKC-u potvrdio je da je Đukić pod budnim okom stražara.

"General je smješten na banjalučkoj Hirurgiji i čuvaju ga stražari u civilnom odijelu, koji su raspoređeni u zgradi i ispred nje", kaže izvor "Nezavisnih novina" i tvrdi da ni "muva" ne može ući niti izaći iz zgrade, a da ne bude "registrovana".

Sud BiH je prije četiri godine osudio generala Vojske RS Novaka Đukića na 25 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina protiv civila.

General Đukić kao i njegov advokatski tim odbrane od prvog dana podizanja optužnice i kasnije, nakon objavljene presude, tvrde da je osuđen nevin čovjek.

U posljednje vrijeme sve glasniji su i zahtjevi da postupak protiv Đukića bude ponovo proveden, zbog novih dokaza.

Ambasada SAD u BiH u februaru je potvrdila timu odbrane generala Đukića da je dobila njegovo pismo sa dokazima da je nevino osuđen u slučaju "Tuzlanska kapija".

Đukićevi branioci su ranije izjavili da je general, osim američkom ambasadoru u BiH Patriku Munu, pismo istog sadržaja poslao i glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću i gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog