Vijesti

Ljubljana: 76 miliona evra odštete za "izbrisane"

Ljubljana - Slovenija će izdvojiti 76 miliona evra za odštete neslovencima iz bivših jugoslovenskih republika koje je početkom 1992. "izbrisala" iz registra stanovništva.

Odštete od 40 evra za svaki dan kad su bili bez ikakvog statusa dobiće oko 8.000 od skoro 26.000 osoba koje su tom mjerom bile pogođene, predviđa zakon koji će slovenačka vlada poslati u parlament, kako bi bio usvojen ove godine.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Gregor Virant izjavio je da su očekivanja predstavnika "izbrisanih" veća, ali da bi vlada pristajanjem na sve njihove zahtjeve ugrozila javne finansije.

Za ispunjenje svih zahtjeva "izbrisaniih" trebalo bi nam milijardu evra, a tog novca nemamo, rekao je Virant, dodavši da očekuje da će se s rješenjem za odštete u zakonu koji je predložen složiti i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Taj sud je prošle godine Sloveniji naložio da do 26. juna ove godine donese šemu odšteta za "izbrisane", s čime se kasni.

Istom presudom Evropski sud je naložio da nekolicini pojedinaca iz grupe "izbrisanih" koji su Sloveniju u Strazburu tužili zbog kršenja ljudskih prava, isplati po 20.000 evra na ime nematerijalne štete koja im je "brisanjem" bila počinjena.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog