Region

Artemije za milion evra preplatio radove na crkvama i manastirima na Kosovu

Priština - Eparhija raško-prizrenska je u vrijeme dok je njome upravljao penzionisani vladika Artemije građevinske radove na više crkava i manastira na Kosovu i Metohiji preplatila za više od milion evra.

Kako saznaje “Blic”, to je pokazalo vještačenje Komisije koju je odredio Viši sud u Beogradu.

Prema zaključcima Komisije u koje je naš list imao uvid, Srpska pravoslavna crkva je preko eparhije, kao naručioca i investitora, izvođaču radova Eparhijskom centru “Rade Neimar” isplatila 2.057.518 evra, iako je procjenjena vrijednost izvedenih radova i usluga 1.018.283 evra.

Procenjena razlika vrednosti izvedenih radova i usluga, dobijena na osnovu dokumentacije koja je vještacima stavljena na raspolaganje, uvida u stanje na licu mjesta i izjava svedoka, kao i najboljih saznanja Komisije vještaka, iznosi 1.039.234 evra - piše u zaključku Komisije.

Komisija vještaka bavila se procjenom vrijednosti radova od 2004. do 2010. godine na 17 objekata - crkava i manastira u okviru Eparhije raško-prizrenske među kojima su i manastiri Banjska, Zočište, Vračevo, Ulije, Devine vode, Gorič, Gračanica...

Više tužilaštvo u Beogradu je prije tri godine podiglo optužnicu protiv Predraga Subotičkog, direktora Eparhijskog centra „Rade Neimar”, i raščinjenog Simeona Vilovskog, bliskog saradnika vladike Artemija, kojom ih tereti da su od 2004. do 2010. godine zloupotrebom službenog položaja nezakonito prisvojili blizu 350.000 evra.

(Glas Srpske/Frontal)




Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog