Vijesti

Britanski ambasador u BiH o komemoraciji u Srebrenici

Povodom komemorativnog skupa koji se danas održava u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi koji će na skupu govoriti u ime svoje zemlje, je objavio tekst u kojem iznosi prenosi stavove.

 “Ja ću 11. jula biti u Srebrenici na godišnjoj komemoraciji i predstavljaću britansku vladu. Ove godine planiran je ukop više od 400 pojedinačnih žrtava koje su identificirane u proteklih 12 mjesecu zahvaljujući mukotrpnom radu Međunarodne komisije za nestale (ICMP). Biće to, kao i uvijek, vrlo emotivan događaj, kada porodice ovih žrtava dobiju prvu priliku da se, nakon 18 godina od njihovog ubistva, oproste od svojih voljenih. Biće to bolan momenat i za sve nas kada se sjetimo groznih događaja koji su se desili u Srebrenici u julu 1995. godine, te žrtava genocida i mnogih drugih strašnih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992 – 1995. godine.

Ove godine će se po prvi put u Londonu održati veliki skup kojim će se obilježiti 11. juli. Zahvaljujući nevladinoj inicijativi “Remembering Srebrenica”, i uz podršku britanske vlade, komemoracija će se održati u Lancaster House u večernjim satima 11. jula. Naš ministar vanjskih poslova William Hague i druge vođe vodećih političkih stranaka obratiće se skupu, zajedno sa onima koji su preživjeli genocid. Ovaj događaj biće značajan novi dio našeg doprinosa naporima da se spoznaja o onome što se desilo ovdje nikada ne zaboravi i da se prenese onima rođenim nakon toga. Nakon ovog događaja, uslijediće obrazovne posjete britanskih predstavnika lokalne vlasti Srebrenici. Kao i drugi grozni zločini počinjeni na tlu ove zemlje, tokom rata 1992-1995 i ranije, Srebrenica je danas lekcija za sve nas, jer pokazuje do čega mogu dovesti mržnja i ekstremizam ako se ne zaustave. 

Danas je posebno važno sačuvati sjećanje na događaje u Srebrenici, naročito jer postoje ljudi koji i dalje pokušavaju umanjiti veličinu zločina koji je ovdje počinjen i koji dovode u pitanje zaključke Međunarodnog krivičnog suda i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju da taj zločin predstavlja čin genocida. Zbog toga je britanska vlada vodeća u pružanju finansijske i političke podrške radu ICTY-a i Odjela za ratne zločine Suda BiH, kako bi se pred lice pravde izveli oni koji su optuženi kao odgovorni za dešavanja u Srebrenici. Zbog toga prednjačimo i u podršci Međunarodnoj komisiji za nestale, čija je pionirska upotreba DNK analize omogućila uspješno identificiranje velike većine žrtava. Iz tog razloga podržali smo uspostavljanje Memorijalnog centra Potočari, i između ostalog, u saradnji sa Kraljevskim ratnim muzejom, pomogli postavljanje izložbe i filma koji se prikazuju u centru. I narednih godina nastavićemo pomagati na ovaj način kako bi se odgovorni pojedinci izveli pred lice pravde, a sačuvalo sjećanje na ono što se desilo.”

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog