Vijesti

Elektronska razmjena podataka između policije u BiH

SARAJEVO - U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela sutra će biti održana svečana ceremonija povodom pune implementacije Sporazuma o uspostavljanju sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policija i tužilaštava.

Na sutrašnjoj ceremoniji obratiće se ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić i FBiH Predrag Kurteš, ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi, najavljeno je iz Direkcije. 

Provođenje Sporazuma jedan je od uslova koji je BiH trebala ispuniti u sklopu Mape puta za liberalizaciju viznog režima. 
Ovaj sporazuma omogućava efikasniju razmjenu podataka između policijskih tijela i tužilaštava u BiH radi unapređenja njihove saradnje i efikasnijeg suprotstavljanja kriminalu u BiH.

U uspostavljanju Sistema za efikasnu razmjenu podataka učestvovale su sve policijske agencije u BiH, Služba za poslove sa strancima i Visoki sudski i tužilački savjet BiH. 

Uspostavljanje Sistema finansirala je EU kroz IPA 2008, uz stalni angažman Delegacije EU u BiH. 

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog