Vijesti

Strukovni sindikat doktora: Strategija o korupciji nestručna i neobjektivna

Povodom javnog objavljivanja teksta Nacrta strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srpskoj od 201 3. do 2017. godine, koji je usvojila Vlada Republike Srpske na 18. sjednici od 03.07.201 3.godine, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, izražava svoje neslaganje i protivljenje.

Razlog za to je kako ističu u neosnovanim, paušalnim i nestručnim konstatacijama koje se odnose na analizu postojećeg stanja i percepciji o ulozi i učešću doktora medicine iz javih zdravstvenih ustanova u korupciji u zdravstvu Republike Srpske.

“Odgovorno tvrdimo da su u navedenoj analizi stanja korupcije u zdravstvu, doktori medicine i drugi zdravstveni radnici netačno, pogrešno i tendeciozno predstavljeni kao jedan od nosilaca lanca korupcije što sigurno vrijeđa i ponižava najveći broj skromnih i poštenih doktora medicine, koji vrijedno pružaju zdravstvene usluge građanima i pacijentima za skromne i umanjene zarade koje često kasne i koje se natešte isplaćuju bez uplate obaveznih doprinosa zbog čega većina doktora medicine ima višegodišnji nepovezan radni staž”, ističe se u saopštenju Strukovnog sindikata.

Dodaje se i to da u Nacrtu strategije u analizi stanja ne spominju se koruptivna ponašanja uprava javnih zdravstvenih ustanova, brojna i koruptivna zapošljavanja nemedicinskog kadra, nepotrebne javne nabavke opreme, lijekova i potrošnog materijala, netransparentno javno-privatno partnerstvo u zdravstvu i druge svima dobro poznate koruptivne aktivnosti.

Tvrde u ovom sindikatu da "kreatori spornog Nacrta Strategije nisu napravili objektivnu i stručnu analizu postojećeg stanja korupcije u zdravstvu, a potpuno pogrešno i nestručno su utvrdili ciljeve ove četverogodišnje strategije, među kojima je kao strateški cilj i kao jedno od očekujućih ključnih dostignuća predvideno i "utvrđivanje disciplinske odgovornosti za djelo korupcije".

Strukovni sindikat doktora medicine RS zahtijeva da Vlada Republike Srpske odmah i bez odlaganja povuče navedeni Nacrt Strategije sa dnevnog reda 29. sjednice Narodne skupštine RS koja je zakazna za 16.07.201 3.godine.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog