Vijesti

Međunarodna zajednica zabrinuta zbog nastavka usvajanja Zakona o sukobu interesa

U zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, Kancelarije visokog predstavnika u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država ističe se žaljenje zbog odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koji je juče odlučio da nastavi sa usvajanjem amandmana na Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH po hitnom postupku.

„Nezavisno od ishoda postupka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koji je pokrenuo Klub Bošnjaka u Domu naroda, želimo ponoviti da predloženi amandmani nisu bili predmet adekvatnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama“, ističe se u izjavi i dodaje da su zabrinuti da predloženi Zakon, u ovom obliku, ne ispunjava relevantne međunarodne standarde za propise o sukobu interesa.

„Ti standardi zahtijevaju da je tijelo koje provodi propise u vezi sa sukobom interesa neovisno i da posjeduje traženi nivo stručnosti. Takođe, neophodno je osigurati pravo na žalbu protiv odluka.“

Podsjećaju da je predloženi zakon od vitalne važnosti za borbu Bosne i Hercegovine protiv korupcije, koja predstavlja jedan od najurgentnijih izazova ove zemlje.

„Odgovornost nosilaca javnih funkcija i transparentnost njihovih aktivnosti su od najvećeg interesa za građane i predstavljaju ključne demokratske principe. Čvrsto vjerujemo da je neophodna rasprava o tekstu Zakona i da treba zatražiti mišljenje Venecijanske komisije da bi se potvrdila usklađenost predloženog zakona sa međunarodnim standardima.“

 (Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog