Vijesti

Davidović: Probijeni rokovi za provođenje odluke Sejdić i Finci

SARAJEVO - Ambasador BiH u EU Igor Davidović izjavio je da je BiH probila rokove za za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", ali da nema nekih drugih posebno definisanih rokova.

"Evropska komisija je veoma jasna i precizna: neće nam uputiti poziv za aplikaciju dok se ne postigne prije svega politički kompromis, a zatim i proceduralno formalnopravno izvrši ugradnja odredaba odluke suda za ljudska prava u Strazburu", rekao je Davidović, istakavši da o tome treba voditi računa. 

On je za sarajevsko "Oslobođenje" rekao da od ljudi na najvišem nivou u Briselu dobija poruke da se bez toga ne može razgovarati ni o aplikaciji ni o bilo kom drugom nivou. 

Davidović je podsjetio da su procedure EU jasno definisane. "Svi znamo da je uobičajeni vremenski rok od podnošenja zahtjeva za prijem u članstvo, čime se pokreće procedura za sticanje statusa kandidata, do dodjele statusa kandidata 18 mjeseci", naveo je Davidović. 

Ambasador BiH u EU dodao je da tek nakon toga slijede dugotrajan period kandidatskog statusa i vođenja pregovora. 

Na osnovu iskustva novijih članica EU, Davidović je istakao da BiH ne može očekivati nikakvo instant rješenje, skraćenu proceduru ili privilegovan status, već da mora biti spremna na uvažavanje svih vremenskih rokova i procedura koji budu traženi tokom pregovora.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog