Vijesti

Od 17 000 zahtijeva iz RS 96 ostvarilo penziju u FBiH

BIJELJINA - Pravo na isplatu penzije u Federaciji BiH /FBiH/ do sada je ostvarilo 96 korisnika penzijskog fonda Republike Srpske, od njih 17 000 koji su podnijeli zahtjev za ostvarivanje ovog prava Federalnom penzijskom zavodu, potvrđeno je Srni u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske.

Od februara, kada je Federalni penzijski zavod počeo da preuzima na isplatu penzionere iz Srpske, ovo pravo su ostvarila 34 penzionera iz Filijale Fonda PIO Trebinje, u Banjaluci njih 24, Istočnom Sarajevu 12, Prijedoru 11, Doboju 11 i u Bijeljini četiri penzionera. 

Najviše penzionera koji su ostvarili pravo da im se isplaćuje penzija tamo gdje je do rata i zarađena po filijalama federalnog zavoda, je u Bihaću i Mostaru, po 36, u Zenici 10, Sarajevu sedam, Orašju četiri, Travniku dva i u Goraždu jedan preuzeti korisnik povratnik. 

Hiljade podnosilaca zahtjeva upozoravaju da je federalni zakon u ovoj oblasti diskriminišući, dodatna pravila rigorozna, a procedura za preuzimanje komplikovana i dugotrajna, o čemu svjedoči simboličan broj od 96 penzionera koji su ostvarili svoje pravo za proteklih pet mjeseci. 
Prema zakonu i pravilima FBiH, pravo na ponovnu isplatu penzije kod Federalnog penzijskog zavoda priznaje se povratnicima iz Republike Srpske u FBiH, koji su to pravo ostvarili do rata, odnosno do 30. aprila 1992. godine. 

Pravila onemogućavaju da pravo na penziju u FBiH ponovo ostvare penzioneri koji imaju priznat poseban staž pripadnika Vojske Republike Srpske, navršeni staž osiguranja u Republici Srpskoj nakon 30. aprila 1992. godine, kao ni penzioneri koji primaju porodičnu penziju nakon tog datuma u Fondu PIO Republike Srpske, i za korisnika starosne ili invalidske penzije. 

U Udruženju penzionera u Bijeljini Srni je rečeno da federalna administracija, mimo propisa, tokom procedure traži dodatnih osam različitih dokumenata. 

Srpski penzioneri protjerani iz FBiH, koji žive u Bijeljini, ukazuju na neljubaznost i neprofesionalnost administracije prilikom samog informisanja ili podnošenja zahtjeva. 

Rukovodstvo gradskog udruženja, ipak, ohrabruje prijeratne korisnike penzije u FBiH da ostvare nesporno pravo na povratak na isplatu tamo gdje su penziju i zaradili. 

Od 38 000 prijeratnih korisnika, koliko je penzionera bilo u aprilu 2005. godine kada je pokrenut spor dva penziona fonda, do danas je živih 21 813 korisnika. 

Ne dočekavši pravo, umrlo je više od 16 000 penzionera. 
Za isplatu ovih penzija Fond PIO Republike Srpske izdvaja 6,8 miliona maraka mjesečno. 

Procjenjuje se da čak i uz diskriminišuće zakonske odredbe, status penzionera povratnika iz Republike Srpske u FBiH ima više od 4 000 prijeratnih korisnika. 

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog