Vijesti

Slučaj Maktouf - Sud BiH nije trebalo retroaktivno da primijeni Krivični zakon iz 2003. godine

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH" da Sud BiH nije trebalo retroaktivno da primijeni Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina.

U današnjoj presudi Velikog vijeća u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" /predmeti broj 2312/08 i 34179/08/, koja je konačna, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana sedam /kažnjavanje samo na osnovu zakona/ Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Iračanin Abuladhim Maktouf odslužio je petogodišnju kaznu, na koju ga je Sud BiH osudio zbog počinjenog ratnog zločina primjenjujući Krivični zakon BiH, koji nije postojao u vrijeme kada je počinjeno krivično djelo za koje je osuđen.

Retroaktivna primjena zakona je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zbog čega je Maktouf tužio BiH.

Nakon ove odluke, postoji mogućnost da "padaju u vodu" sve dosadašnje presude Suda BiH u predmetima ratnih zločina donesene retroaktivnom primjenom zakona.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog