Vijesti

Željko Raljić saslušan u MUP-u RS

BANJALUKA - Željko Raljić, glavni i odgovorni urednik banjalučkog portala "Istinito", saslušan je danas u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS zbog plakata kojima je tokom noći bila oblijepljena Banjaluka i kojima se kritikuje aktuelna vlast u RS.

Raljić je rekao za Fenu da to vidi kao vid pritiska na medije.

Naime, jutros su se po treći put u roku od mjesec dana u Banjaluci pojavili plakati u kojima se kritikuje predsjednik RS Milorad Dodik i njemu bliski pojedinci.

Na fotografijama koje su putem elektronske pošte upućene redakcijama medija u Banjaluci vide se plakati osmišljeni kao potjernica raspisana za "najzloglasnijim klanom u Evropi, takozvanim Laktaškim klanom".

"Oni smatraju da je osobama koje su se našle na ovim plakatima ugrožena bezbjednost i traže ko je organizator i ko je plakate polijepio", pojašnjava Raljić čiji je portal prvi objavio informaciju o plakatima.

Ističe da ne spori pravo policije da istražuje, ali navodi da se pozvao na etički novinarski kodeks i odbacio njihov zahtjev da im saopšti e-mail adresu s koje su stigle fotografije tih plakata oblijepljenih u Banjaluci.

Obavijestili su ga da je "dužan da sačuva elektronske podatke koje je dobio i najavili mogućnost izuzimanja računarske opreme".

"U tom dijelu smatram da je to pritisak na slobodu medija. Ako mi zakon dopušta da ne otkrijem izvor informacija, a policija prijeti da će pod pritiskom da izuzime opremu, onda se postavlja pitanje čemu zakonska mogućnost novinarima da ne otkrivaju izvor informacija", rekao je Raljić.

Za njega je problematično u ovoj priči to što u policiji smatraju da je on, objavljujući informaciju o plakatima, ugrozio bezbjednost osoba na plakatima.

"Rekao sam da sam samo obavijestio javnost da su se plakati pojavili, jer to je za mene vijest", rekao je Raljić.

Na plakatu je potpisan "Opljačkani narod RS", koji je "raspisao potjernicu".

(Nezavisne.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog