Vijesti

Kovačević: Sve bliže poptpunom ukidanju člana sedam Zakona o Sudu BiH

BANJALUKA- Savjetnik ministra pravde Republike Srpske Nikola Kovačević izjavio je Srni da je, nakon posljednje runde strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u Briselu, bliža mogućnost potpunog brisanja člana sedam Zakona o Sudu BiH, kojim se omogućava preuzimanje predmeta u nadležnosti okružnih, odnosno kantonalnih sudova.

 "U svim dosadašnjim pregovorima bilo je strašnih pritisaka da član sedam ostane, ali mislim da smo na putu da to riješimo", rekao je Kovačević. 

On je rekao da više nije sporno da u sastavu Suda BiH djeluju dvije sudske institucije i da postoje šanse da sadašnji Sud BiH, kao budući prvostepeni, u svom nazivu nosi taj termin. 

Kovačević je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" utvrdio pogrešnu, odnosno retroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH, na šta su predstavnici Republike Srpske ukazivali od početka strukturalnog dijaloga. 

"Možemo zamisliti kakva je to situacija kada imamo oko 90 pravosnažno osuđenih lica, uglavnom srpske nacionalnosti, po Krivičnom zakonu BiH, koji nije važio u vrijeme izvršenja tih krivičnih djela. Sudije Suda BiH nisu krive za dvostepenost, ali jesu ako je riječ o nepravilnoj primjeni krivičnog zakonodavstva", istakao je Kovačević. 

Prema njegovim riječima, predstavnici Republike Srpske smatraju da bi sve sudije Suda BiH, s obzirom da će biti prvostepeni, morale biti podvrgnute reizboru u prvom i u drugom stepenu, dok bi postojeće sudije obavljale svoju funkciju do okončanja reizbora. 

Govoreći o mogućnosti ponavljanja pravosnažno okončanih postupaka u kojima je na nepravilan način retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH, Kovačević je rekao da se mora pronaći način da se ovakva nepravda otkloni, pri čemu bi jedna od mogućnosti mogla biti izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH. 

On je ukazao na odredbe Zakona o parničnom postupku Republike Srpske, prema kojima stranka može iskoristiti vanredni pravni lijek ukoliko Evropski sud za ljudska prava utvrdi da su pravosnažne presude protivne zakonu, iako je za to protekao zakonski rok. 

(Srna/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog