Vijesti

Vraćene plate za pet odsto budžetskim korisnicima

BANjALUKA - Zaposlenima u oblasti prosvjete i kulture, unutrašnjih poslova i republičke uprave i pravosuđa RS, povećane su plate za pet odsto, a cijena rada od 106 KM primenjivaće se već za obračun julske plate.

Ovo je rezultat u ponedjeljak potpisanog protkola o utvrđivanju najniže cene rada od 106 KM u pomenutim oblastima, koji su potpisale premijerka RS Željka Cvijanović i predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, te predsjednici resornih sindikata.

Dogovor se ne odnosi na dospjela i neisplaćena primanja, za koje će se primjenjivati dosadašnja cijena rada od 100 KM.

- Ovim protokolom reguliše se povećanje plata budžetskim korisnicima u drugom polugodištu za pet odsto, kojima su primanja ranije bila umanjena za 10 odsto - pojasnila je premijerka. Ona je rekla da je Vlada, nakon analize, odlučila da se ide na vraćanje plata u iznosu od pet odsto, te da je, “iako je prvobitna ideja bila da sa vraćanjem plata krene od septembra, došlo do dogovora da vraćanjem bude obuhvaćena i julska plata, čime je cijelo drugo polugodište obuhvaćeno novim režimom”. 

Cvijanovićeva je istakla da bi u septembru trebalo da počne da funkcioniše zajednička radna grupa, širi tim Vlade i sindikata, kako bi se precizirala klasifikacija radnih mjesta i pripadajuće plate i postigli kriterijumi ujednačavanja plata za sva radna mjesta, bez obzira na to gdje se nalaze, što do sada nije bio slučaj. Predsjednik Sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je samo formalizovano ono što je već dogovoreno.

- To nije bio džentlmenski potez Vlade, već dogovor socijalnih partnera i zahtjeva granskih sindikata da se u 2013. plata vrati na nivo iz 2012. godine - dodala je Mišićeva. Ona smatra da je ovo samo korak ka vraćanju plata koje su, kako je rekla, nepravično i nepotrebno umanjene, donošenjem ovogodišnjeg budžeta. Mišićeva je podsjetila da će već iduće sedmice biti započeti razgovori sa direktorima fondova, zavoda i Civilne zaštite, predstavnika sindikalnih organizacija, predstavnika granskih sindikata i resornih ministara u vezi sa pregovorima oko vraćanja plata radnicima koji rade u ovim institucijama.

Sindikat pravosuđa: Traže nivelaciju plata

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović rekao je da je ovaj sindikat pripremio prijedlog za resornog ministra Goranu Zlatković kako da se nivelišu plate administrativnog radnika u pravosuđu sa ostalim budžetskim korisnicima, jer je njima ukupno umanjena plata za 20 odsto.

(Novosti/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog