Vijesti

Spomenik palim Krajišnicima NOB-a sjeća na Dan ustanka protiv fašizma

Danas se u BiH obilježava Dan ustanka protiv fašizma, a tim povodom ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić prisustvovaće danas na obilježavanju Dana na Banj brdu u Banjaluci.

Ministar Đokić će u 11.00 časova položiti vijenac na spomenik poginulim Krajišnicima, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Spomenik palim Krajišnicima u Narodnooslobodilačkoj borbi (1941—1945) je djelo akademskog kipara Antuna Augustinčića  jednog od najvećih jugoslovenskih kipara i majstora memorijalne plastike. Spomenik je na svečan način je otkriven na Dan ustanka naroda BiH - 27. jula 1961. godine uz prisustvo najviših državnih rukovodilaca.

Spomenik se unekoliko razlikuje od makete koju je izgradio Augustinčić. Spomenik je mauzolejskog tipa visine 13 m i dužine 24 m. Svojim dimenzijama i monumentalnošću trebao je da pokaže veličinu žrtve podnesene za slobodu.

Pozicija spomenika je takva da se vidi iz gotovo svih dijelova grada, a sa spomenika se pruža pogled na cijeli grad.

Banjalučku kotlinu na istoku i jugu zatvaraju obronci Ponira, Starčevice i brdo sada poznato kao Banj brdo, ranije Šehitluci. Banj brdo dominira banjalučkom kotlinom, a njegov vrh je udaljen 5 km od centra grada.Na vrhu ovog brda (431 m nadmorske visine) nalazi se spomenik Krajišnicima. Ovo je nesumnjivo najpoznatije banjalučko izletište.

Izgubljen stari sjaj

Bilo je predviđeno da se unutrašnjost spomenika oslika i Ismet Mujezinović je napravio skice crteža, ali zbog prodora vode to je odloženo. Spomenik je izgrađen od bračkog mermera, što je uzrokovalo njegovo osipanje, jer se pokazalo da taj kamen nije pogodan za ovdašnju klimu.

Tako je ovaj spomenik od početka imao problema sa održavanjem.

Osamdesetih je urađena detaljna rekonstrukcija, koja je samo dijelom spriječila propadanje.

Spomenik je bio mjesto hodočašća ljudi iz svih krajeva Jugoslavije. Mjesto gdje su se održavali otvoreni časovi istorije. Start i cilj svih reli, moto i biciklističkih trka. Bilo je nezamislivo da neka zvanična, ili nezvanična delegacija posjeti Banjaluku, a da ne posjeti ovaj spomenik. A i sami Banjalučani rado su vodili svoje goste na ovaj vidikovac.

Plato oko spomenika je svojevrstan vidikovac sa koga se mogu vidjeti gotovo svi djelovi grada. U neposrednoj blizini spomenika bio je motel u kome su se održavale različite vrste zabava, a gdje su mnogobrojni domaći gosti i turisti pronalazili pravo mjesto za osvježenje i predah od gradske vreve.

Danas je spomenik u vrlo lošem i zapuštenom stanju i odavno se priča o novoj rekonstrukciji i izgradnji žičare koja bi vratila stari sjaj ovom izletištu.

Do vidikovca se više ne može automobilom. Kažu da je to spas za izletnike pješake. A možda je i dobro da svako ne gleda kako zaboravljamo. Možda je istorija bila drugačija, ali ovaj monument je prevashodno spomenik borbe protiv fašizma za slobodu i ne bi trebalo da se prepusti zubu vremena.

Đokić, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovaće i u Kozarskoj Dubici centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana ustanka protiv fašizma.

Ministar će u Knežici u 16.30 časova položiti cvijeće na partizanskom groblju, u 17.00 časova obratiće se zvaničnicima u Milića Gaju, a u 17.20 časova prisustvovati kulturno-umjetničkom programu.

(Foto: Facebook stranica Istorija Banjaluke

blinfo.info/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog