Vijesti

Iz drugim medija (EURONEWS) Ofšor: kako su otkrivena tajna bogatstva

Iz drugih medija (EURONEWS) Ofšor: kako su otkrivena tajna bogatstva

Nekolicina krije novac na ofšor bankovnim računima od mnogih koji nemaju taj luksuz...

Ovo je priča koju Međunarodni konzorcij novinara istraživača, baziran u Vašingtonu, želi da svijet čuje. I zbog toga su proširili globalno ono što nazivaju prvom ratom onoga za šta tvrde da ima više od 260 gigabajta podataka. U njima su detalje kompanija, trustova, posrednika i ljudi koji imaju koristi od toga.

Među nekima od veoma poznatih su: kćerka filipinskog diktatora, španska umjetnica baronesa, biznismen-premijer Gruzije; iranski brodoprevoznički magnat i bivša žena američkog trgovca koji je dobio predsjedničku amnestiju za izbjegavanje plaćanja poreza.
Potom, među njima su pripadnici francuske političke elite, supruga ruskog zamjenika premijera, suprug kanadske senatorice, bivši ministar finansija Mongolije i kćerke azerbejdžanskog predsjednika. Imena koja se pojavljuju su iz više od 170 zemalja i teritorija.

Britanska Djevičanska ostrva, Kuk ostrva, Singapure, Kipar – multi-gigabajtski paket pokazuje rastuću industriju poreskih rajeva koja prodaje tajnovitost onim ekstremno bogatim.

Švicarska, na koju se često upire prstom zbog njenih ultradiskretnih bankarskih praksi za sada nije na dnevnog redu. Samo je mali dio otkrivenih imena povezan sa Švicarskom. Osoba švicarske vlade zadužena za pitanja međunarodnih finansija, Mario Tuor, izjavio je:

„Ova otkrića pokazuju da je naša politika finansijskog tržišta na pravom putu i da ne želimo neoporezovan novac u Švicarskoj niti bilo kakav novac proistekao iz kriminalnih aktivnosti. Nadamo se da ovo pokazuje da Švicarska zaista poduzima nešto kako bi postigla ovaj cilj. Možda druga finansijska tržišta rade manje; možda će morati primijeniti slične mjere ovima u Švicarskoj.“

U međuvremenu je Evropska komisija reagovala na objavljivanje ovih podataka zahtjevom od članica EU da riješe pitanje izbjegavanja plaćanja poreza.

Portparol Olivier Bailly je izjavio: „Ne smije biti popuštanja kompanijama, pojedincima ili trećim zemljama koje zaobilaze evropske ili nacionalne zakone kako bi izbjegle plaćanje poreza“.
Brisel izjavljuje da izbjegavanje plaćanja poreza košta zemlje EU više od hiljadu milijardi eura godišnje – bilion eura. Mreža Poreska pravda koja promoviše transparentnog u međunarodnim finansijama kaže da poreski rajevi skrivaju između 15 i 23 biliona evra bogatstva.

Ako je to tako, onda obećanja lidera sa sastanka G20 od prije četiri godine izgledaju šuplja. Obećanja su data na početku globalne finansijske katastrofe iz 2008.

Tadašnji premijer Velike Britanije Gordon Brown je izjavio: Saglasili smo se da ćemo staviti tačku na poreske rajeve koji ne dostavljaju informacije. Bankarska tajnovitost iz prošlosti mora završiti. I saglasili smo se da uvedemo jače standarde i kazne za one koji se ne budu ponašali u skladu sa tim.“

UK, domaćin G8 u junu ove godine, ima iskusnog antikorupcijskog promotera koji kaže da Djevičanska ostrva „flekaju lice Britanije“.

Preuzeto sa www.euronews.com april 2013.
Više na: Tajna imena ofšor računa otkrivena: Tajnost na prodaju: Unutar
globalnog lavirinta ofšor novca – Međunarodni konzorcij novinara
istraživača je objavio bazu podataka otkrivajući imena iza tajnih
kompanija a čitaoci imaju uvid u preko 100.000 ofšor računa i mreže
isprepletene oko njih. 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog