Region

U Albaniji zakon o dvojnom državljanstvu, Kosovo van spiska

PRIŠTINA - U Albaniji je danas stupio na snagu zakon o dvojnom državljanstvu i tim aktom "počinje albanizacija regiona", piše prištinski dnevnik Zeri, ali navodi da to nije omogućeno i kosovskim Albancima.

Odlazeći premijer Salji Beriša je prije nekoliko mjeseci inicirao da se albansko državljanstvo omogući svim Albancima u regionu i građanima koji žive na Kosovu, ali su nekoliko nedjelja kasnije kosovski Albanci skinuti sa "spiska" onih koji mogu da dobiju dvojno državljanstvo.

Obrazloženje za to je bio početak procesa vizne liberalizacije za građane Kosova.

Dnevnik u tekstu kritikuje odluku Beriše da kosovski Albanci ne mogu dobiti dvojno - kosovsko i albansko državljanstvo.

Zeri smatra da je primjenom ovog zakona u Prištini stvoren utisak da zvanična Tirana diskriminiše kosovske Albance.

Poslanik pokreta "Samoopredjeljenje" Redžep Seljimi kaže da je dobro što će Albanci koji žive u zemljama oko Kosova dobiti albansko državljanstvo, ali smatra da je kosovskim Albancima "učinjena velika nepravda".

"Napravde prema kosovarima se neprekidno već 100 godina nastavljaju. Pošto su Albanci platili za slobodu, pošto su platili da se poštuje njihova volja, oni danas nemaju niti slobodu niti poštovanje njihove volje. Volja Albanca je da budu svi ujedinjeni i da imaju ista prava," kazao je on.

Prema Redžepiju, krivicu za ovakvo stanje snosi kosovsko rukovodstvo, koje je "postavilo temelje stvaranja kosovske nacije i razgrađivanja albanske".

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog