Region

Vučić: Tužan dan za cijelu Srbiju

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom 18 godina od protjerivanja Srba iz Hrvatske, da je ovo tužan dan za cijelu Srbiju, te apelovao na međunarodnu zajednicu da se kazne odgovorni za najteže etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata na evropskom tlu.

 

"Danas je tužan dan za celu Srbiju, ne samo za krajiške Srbe zbog svojih stradalih i zbog toga što su izbegli sa svojih vekovnih ognjišta, nego za građane Srbije, jer narod ne možete da delite. Nemamo pravo da zaboravimo strašan zločin etničkog čišćenja, najteži posle Drugog svetskog rata na evropskom tlu", rekao je Vučić novinarima ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, gdje je prisustvovao parastosu stradalima u "Oluji".

Vučić je ocijenio da se iz toga što se srpskom narodu dogodilo izvlači pouka da se mora stvoriti jaka, snažna i moćna Srbija, te da je to jedini način da se pomogne srpskom narodu.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da odgovorni za ove teške zločine budu kažnjeni, te izrazio nadu da će i drugi narodi na Balkanu prezreti zločince u svojim redovima.

"Mi Srbi imamo pravo da kažemo da je tuga dominantno osećanje danas kod nas, ali mi smo imali dovoljno snage da prezremo one koji su pod našim imenom činili zločine. Nadamo se da će i drugi narodi na balkanskom prostoru imati dovoljno snage da prezru one koji su u njihovo ime činili teške i najteže zločine prema i protiv srpskog naroda", rekao je Vučić.

U hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000.

U nastavku akcije u BiH, hrvatske i muslimanske snage su ubile još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika tokom operacije "Maestral".

(Nezavisne.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog