Vijesti

CCI monitoring Vlade i Narodne skupštine RS - Vlada RS ima pogrešan izbor prioriteta u radu

BANJALUKA - Iako je Vlada Republike Srpske u drugom kvartalu ove godine, pod predsjedavanjem Željke Cvijanović, intenzivirala svoj rad, nije pokrenula rješavanje socijalnih problema građana niti borbu protiv kriminala i korupcije, zaljučak je monitoringa Centara civilnih inicijativa (CCI).

Entitetskoj vladi zamjeraju pogrešan izbor prioriteta u radu i nedostatak hrabrosti da se suoči s najozbiljnijim problemima i odlučnije uđe u neophodne reforme.

"CCI je još od 2008. godine upozoravao da ni eventualno dobra efikasnost u radu neće donijeti pozitivne rezultate u životima građana RS, jer ciljevi nisu pravilno postavljeni, odnosno vlast nije fokusirana na rješavanje životnih problema svojih građana", rekao je na pres-konferenciji u Banjaluci Željko Ninković, konsultant CCI-a za monitoring Vlade i Narodne skupštine RS.

Naime, od ukupnog broja tačaka koje su razmatrane u prvoj polovini 2013. godine, tek njih 15 posto imaju izvjesnu vezu s najznačajnijim, životnim, problemima s kojim se suočavaju građani RS, a tek njih 2,3 posto mogu, eventualno, značajnije uticati na kvalitet života građana.

Kao pozitivnu stvar, obećanu i u ekspozeu premijerke, jeste činjenica da je, u ovom periodu, Vlada RS utvrdila Strategiju borbe protiv korupcije, kao i set zakona za poboljšanje privrednog ambijenta.

"Naravno, i u jednom i u drugom slučaju radi se tek o stvaranju pretpostavki za ozbiljan rad, no da li će od toga nešto biti ili će i ovi akti završiti tek kao 'mrtva slova na papiru' pokazaće vrijeme", rekao je Ninković.

Predstavnici CCI-a upozoravaju Vladu da se nastavlja rast javne potrošnje i zaduženja, koja su veća nego u Federaciji BiH.

"Ukupan dug RS je 4,6 milijardi KM i veći je od duga Federacije BiH, što s obzirom na broj stanovnika ova dva entiteta zaduženost građana RS čini gotovo duplo većom od zaduženosti građana Federacije. Taj dug predstavlja 53,7 posto BDP-a, što znači da je RS na korak od prezaduženosti. A ono što najviše zabrinjava jest struktura tog duga, jer je učešće privrede u njemu svega 10,5 posto", kazao je Ninković.

Dodatni problem je i to što Vlada nije prihvatila apele sindikalaca i poslodavaca da vrati neoporezivi dio plate da bi se olakšalo funkcionisanje preduzeća, a takođe nije došlo ni do smanjenja fiskalnih nameta u privredi.

Analiziranjem sjednica Vlade RS CCI je došao do podataka da Ministarstvo finansija, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo prosvjete i kulture iznose najveći teret na sjednicama Vlade RS i predlagači su 40 posto svih razmotrenih mjera. Najmanje aktivnosti na sjednicama Vlade RS su imali Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, Ministarstvo nauke i tehnologije i Ministarstvo trgovine i turizma.

Poslanici Narodne skupštine RS, iako su znatno više radili u prvom polugodištu ove u odnosu na prošlu godinu, tek se vraćaju u "normalu", jer je u 2012. godini, zapravo, zabilježen ozbiljan pad po gotovo svim parametrima u radu u prvih šest mjeseci 2012.

Ninković je naglasio da je u prvom polugodištu zabilježena vrlo značajna inicijativa poslanika SDS-a Vukote Govedarice, koji je u skupštinsku proceduru uputio Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine.

"Inicijativa je dobro prihvaćena u javnosti i sad, nakon javne rasprave, čekamo da vidimo kako će izgledati konačno rješenje zakona i glasanje u Narodnoj skupštini. Ali, zasad, nemamo indicija kad će se to i desiti", zaključio je Ninković.

(Nezavisne.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog