Region

Mrkić: Prvo Hrvatska treba da povuče tužbe

BEOGRAD- Srbija je spremna na vansudsko poravnanje procesa koji Beograd i Zagreb više od deceniju vode pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog optužbi za genocid, ali na Hrvatskoj je da povuče prvi potez, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Šef srpske diplomatije podsjetio je na to da je Hrvatska prva podnijela tužbu i ocijeno da je to učinjeno potpuno neosnovano, iz uskih političkih razloga koje diktira njihova unutrašnja scena.

"Znači, naša kontratužba biće povučena pošto Hrvatska odustane od svoje tužbe", rekao je Mrkić za beogradske "Večernje novosti".

On je naglasio da Srbiju proces pred Međunarodnim sudom pravde nije ništa koštao i da nije bilo vanrednih troškova, "jer se redovni angažman nadležnih tela i stručnjaka podrazumeva".

List piše da je u nizu susreta predstavnika državnog vrha Srbije i Hrvatske posljednjih mjeseci ponovo intenzivirano rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dvije zemlje, od granica, povratka imovine, do vojne saradnje, a posebno tri teme koje su ključni preduslovi za eventualni dogovor oko padanja tužbi - sudbina nestalih, povratak kulturnog blaga i suđenja optuženima za ratne zločine.

Očekuje se da se razgovori dvije strane intenziviraju narednih mjeseci, prije glavnog ročišta.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog