Vijesti

Naših univerziteta nema ni na mapi

Univerziteta iz Bosne i Hercegovine nema na najnovijoj Šangajskoj listi - akademskog rangiranja 500 najboljih univerziteta u svijetu (ARWU) koje od 2003. godine provodi Centar za prestižne univerzitete pri Univerzitetu Jiao Tong u Šangaju.

Izvor: Dnevni avaz

Uspješno su rangirani Beogradski, Zagrebački i Ljubljanski univerzitet, a činjenica da naše zemlje nema na listi, potvrđuje u kakvom je položaju visoko obrazovanje u BiH.

Kriteriji koji su morali biti ispunjeni jesu naučnoistraživački rad, utjecaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima te utjecaj univerziteta u regionu.

Univerziteti u BiH ne ispunjavaju ove kriterije. Činjenice da se u nauku godinama u našoj zemlji ništa nije ulagalo, da nemamo zakon o visokom obrazovanju na državnom nivou te da smo zemlja u tranziciji, samo donekle ublažavaju ovaj poražavajući podatak.

Među prvih deset rangiranih nalazi se osam američkih i dva britanska univerziteta, a kao prvi su istaknuti Harvard, Stanford i Berkli.

Također, radi transparentnosti u odabiru univerzitetskih studija, Evropska unija odlučila je ove godine provesti vlastito rangiranje prvih 700 univerziteta u svijetu "U-Multirank" prema širim kriterijima.

Objava najboljih univerziteta u svijetu po tim kriterijima očekuje se u proljeće naredne godine.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog