Vijesti

Mjesta za još 2.806 brucoša

Drugi upisni rok za akademsku 2013/2014. godinu na univerzitetima u Srpskoj trajaće od 26. do 30. avgusta, a na fakultetima mjesta ima za 2.806 brucoša.

Izvor: Glas Srpske  

Prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok počeće 26. avgusta, a polaganje prijemnog ispita biće organizovano 2. septembra.

Objavljivanje rezultata prijemnog ispita planirano je do 4. septembra, a upis onih koji su primljeni obaviće se 5. i 6. septembra - kazali su na univerzitetima.

Na fakultetima Univerziteta u Banjaluci ima ukupno slobodno 1.081 mjesto, od čega se 45 mjesta odnosi na brucoše čije će školovanje biti finansirano iz budžeta Srpske, dok su 444 samofinansirajuća.

Pored toga, slobodna su 143 mjesta za strane državljane, te za 149 vanrednih studenata - kazali su na Univerzitetu i dodali da najviše slobodnih mjesta ima na Pravnom fakultetu i to 208, dok na Mašinskom imaju 102 mjesta.

Poslije prvog upisnog roka na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci ostala su slobodna 72 mjesta, dok na Medicinskom ima svega 30 nepopunjenih mjesta.

Kada je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu, ostalo je slobodno 1.725 mjesta.

Od tog broja, 378 slobodnih mjesta je na budžetu Srpske, 963 su sufinansirajuća, a za vanredne studente ostala su 384 mjesta - rekao je prorektor za nastavu i studentska pitanja ovog univerziteta Radoslav Grujić.

Dodao je da su poslije prvog upisnog roka sva mjesta popunjena samo na Odsjeku istorije na Filozofskom fakultetu i na studiju medicine na Medicinskom fakultetu u Foči.

Grujić je naglasio da za upis na studijski program turizma na Ekonomskom fakultetu u Palama vlada izuzetno veliko interesovanje, zbog čega je Univerzitet od Vlade RS zatražio proširenje liste, jer su sva mjesta popunjena već u prvom upisnom roku.

Tražili smo proširenje za još oko 40 mjesta i očekujemo da će nam Vlada i resorno ministarstvo blagovremeno odobriti taj zahtjev, što će svakako obradovati sve one mlade ljude koji su pokazali interesovanje za ovaj novi studijski program - istakao je Grujić.

Poslije prvog upisnog roka na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu ostala su 52 slobodna mjesta, na Ekonomskom fakultetu Brčko 85, na Ekonomskom fakultetu Pale 196, na Mašinskom fakultetu 75, na Medicinskom fakultetu Foča 24, na Pravnom fakultetu 144, na Poljoprivrednom fakultetu 133, a na Tehnološkom fakultetu Zvornik 141 mjesto.

Prvi upisni rok


Na univerzitetima u Srpskoj u prvom upisnom roku primljena su 3.864 kandidata. Na 16 fakulteta Univerziteta u Banjaluci 3.966 kandidata polagalo je prijemni ispit, a upisan su 1.964 brucoša. Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u prvom upisnom roku prijavilo se 2.050 kandidata, od kojih je 1.900 uspjelo da se upiše.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog