Vijesti

Osmić: Merilend dao zapažen podstrek na putu BiH ka članstvu u NATO-u

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić rekao je na prijemu u Sarajevu upriličenom povodom obilježavanja desete godine saradnje između BiH i američke savezne države Merilend, da je realizacijom više od 230 događaja na principu vojska–vojsci i obukom više od 5.000 vojnih i civilnih lica Merilend dao zapažen podstrek na putu BiH ka članstvu u NATO-u.

izvor: Srna 

"U deceniji koja je iza nas Program državnog partnerstva dao je doprinos unutrašnjoj konsolidaciji, izgradnji i unapređenju kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH. Program saradnje je dao doprinos transferu BiH iz izvora nestabilnosti u faktor bezbjednosti, kako u regionu tako i u misijama podrške mira u svijetu", rekao je Osmić, obraćajući se zvanicama.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Ante Jeleč podsjetio da partnerstvo datira od 2003. godine, te da je kao kruna uspješne vojne saradnje na osnovu odluke Predsjedništva i Ministarstva odbrne BiH u januaru ove godine upućena jedinica Vojne policije Oružanih snaga BiH, zajedno sa pripadnicima Nacionalne garde Merilenda, u operaciju Isaf u Avganistanu.

Jeleč je napomenuo da se ova jedinica vojne policije prije dva dana vratila u BiH iz Avganistana, te zahvalio komandantu Nacionalne garde Merilenda generalu DŽejmsu Etkinsu, koji je dao ogroman doprinos razvoju i jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Etkins smatra da se, osim partnerstva, razvilo i ogromno prijateljstvo među pripadnicima Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Merilenda.

"Ovdje danas ne proslavljamo samo desetogodišnje partnerstvo, već i obilježavamo sjajnu saradnju i partnerstvo vojnih policija Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Merilenda u misiji u Avganistanu", istakao je Etkins.

Prijemu su, osim vojno-diplomatskih predstavnika, prisustvovali i komandant Eufora general Diter Hajdeker, te članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog