Vijesti

Stevančević: Penzioneri u RS opet poniženi

BANJALUKA - Penzioneri u Republici Srpskoj su ponovo poniženi najavama povećanja penzija za svega 3,5 posto, izjavio je danas predsjednik Partije ujedinjenih penzionera (PUP) Ilija Stevančević.

Izvor:Nezavisne novine

Poziva predstavnike Vlade RS da još jednom razmotre mogućnost da se mjesečna primanja najstarije populacije povećaju za šest posto već od septembra, ne isključujući mogućnost da PUP pozove penzionere na proteste ukoliko do toga ne dođe.

"Pogažena je čast i dostojanstvo onih koji su najviše dali", rekao je Stevančević u izjavi novinarima, navodeći da većina penzionera u RS nije zadovoljna najavljenim povećanjem mjesečnih primanja od 3,5 posto.

Tvrdi da ne postoje finansijska sredstva da se penzije od januara povećaju za još dva posto, kako to najavljuju iz Vlade, a da se istovremeno ide i u zakonsko usklađivanje penzija s platama u RS.

S druge strane, ministar rada Petar Đokić kaže da je, imajući u vidu finansijsko stanje u RS u ovom trenutku, jedino moguće uvećati penzije počevši od septembra za 3,5 posto, a od januara 2014. za još dva posto.

Đokić je, pojašnjavajući izmjene i dopune Zakona o PIO, koje će biti razmatrane na današnjoj posebnoj sjednici parlamenta RS, kazao da je predviđeno da RS preuzima obavezu isplaćivanja penzija u skladu s predviđenim rješenjima, što ranije nije bilo regulisano zakonom.

Tvrdi da se broj penzionera u RS svake godine uvećava za 5.000 do 10.000, što, po njegovoj ocjeni, upućuje na zaključak da RS ima sve veći broj starih osoba.

"Stoga se mora razmišljati i o drugih izvorima finansiranja", rekao je Đokić.

Potvrđuje i da RS mora razmatrati donošenje novog zakona o radu, na kojem insistiraju poslodavci uz prijetnju da će, ukoliko do toga ne dođe, od 1. januara 2014. otkazati postojeće ugovore o radu, dok sindikat traži da se ne smanjuju postojeća radnička prava.

Ministar rada najavljuje dalje razgovore o tom pitanju te navodi da se neće ugroziti dostignuti stepen zaštite prava radnika.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog