Vijesti

Džihad ubuduće krivično djelo!

BANjALUKA - Ministarstvo bezbjednosti BiH priprema zakon kojim će biti onemogućen odlazak građana BiH da se bore za paravojne formacije u različitim oružanim sukobuma u svetu. Prema posljednjim podacima, na strani radikalnih islamista u Siriji, Avganistanu, Iraku i drugim ratištima bori se više od 340 vehabija iz BiH!

izvor: Novosti/Frontal

Ministar Fahrudin Radončić je naglasio da se zakonom mora spriječiti da građani BiH odlaze i ginu na svjetskim ratištima. - Dešava se ono što su agencije za provođenje zakona i predviđale, a to je da će ljudi iz BiH ići da se bore za različite paravojne formacije po svijetu - rekao je Radončić.

On je naglasio da Ministarstvo mora „odbraniti ljude od njih samih“.

- Bošnjaci su dovoljno ginuli u proteklom ratu da bi sada ponovo bili u situaciji da naši državljani bespotrebno ginu u paravojnim formacijama negdje na svjetskim ratištima - rekao je Radončić.

Novosti“ saznaju da će zakonom biti najoštrije sankcionisan odlazak državljana BiH da ratuju po svijetu, kako onim u organizovanim grupama tako i onim koji to čine na dobrovoljnoj osnovi i ideološkim principima.

U borbama u Siriji već je poginulo nekoliko vehabija iz BiH. Prije nekoliko dana stradao je i pripadnik selefijskog pokreta Derviš Halilović iz sela Smajići kod Zenice, nakon što je na grupu mudžahedina pala granata.

Zakon još nije upućen u parlamentarnu proceduru, a pojedine njegove odredbe predviđaju da odlazak na svjetska ratišta bude tretiran krivičnim djelom.

U planu je i stavka o oduzimanju putnih isprava pripadnicima vehabijskog pokreta za koje postoje jasni dokazi da su dio organizovane terorističke grupe koji po svijetu ratuju kao dobrovoljci ili plaćenici.

Ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže, za „Novosti“, da su plaćenici iz BiH koji trenutno ratuju po svijetu velika bezbjednosna prijetnja po povratku u zemlju.

- Institucije BiH, kada je riječ o borbi protiv terorizma, nemaju jasnu strategiju niti plan. U njihovom radu evridentan je politički uticaj. Ako istinski žele da se suzbije teroristička pretnja, moraju biti mnogo efikasniji i odlučniji - smatra Ćeranić.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog