Vijesti

Dodik: Za "Sejdić-Finci" traži se rješenje u okviru Federacije BiH

BANJALUKA - Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ima utvrđen stav o provođenju odluke "Sejdić – Finci", a to je direktan izbor člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

izvor: Srna 

Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem istakao da se traži rješenje u okviru Federacije BiH /FBiH/ i da će podržati bilo kakav dogovor relevantnih političkih faktora u tom entitetu.

"Suština je da jedan narod ne može da bira predstavike drugog naroda", rekao je Dodik novinarima.

On je naglasio da je na sastanku bilo riječi o mehanizmu koordinacije, te da je u tom pogledu potrebno uvažiti ustavnu strukturu BiH.

"Sva pitanja koja nisu izričito data u nadležnost BiH podrazumijevaju koordinaciju. Ona ima smisla ako se završava konsenzusom o različitim pitanjima", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, neophodan je efikasan rad Savjeta ministara BiH, pogotovo na fiskalnim pitanjima i budžetskom okviru za narednu godinu.

"Tu se već rade određene stvari. Dogovorili smo se da se ubrza procedura koja se odnosi na određena imenovanja, jer je došlo do promjene političkih odnosa i saradnje SNSD-a i SDS-a na nivou BiH", kaže Dodik.

On je napomenuo da je razgovarano i o kapitalnim ulaganjima u narednoj godini i da je važno što je u tom pogledu uspostavljen paritet.

"Princip za grantove koje daje Savjet ministara je veoma fer i njime se podrazumijeva da se oni dijele po principu 33 odsto Srpskoj, ostalo FBiH", rekao je Dodik.

On je naveo da dvije stranke podržavaju fer i poštene procedure prilikom popisa stanovništva u BiH i da tu ne smije biti nikakvih spekulacija.

"Pozivamo sve odgovorene u BiH da popisu stanovništva priđu fer kako bi se utvrdilo pravo stanje", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je partnerstvo SNSD-a i HDZ-a BiH jedno od najvažnijih u BiH, što se reflektovalo na stabilnost odnosa među dva naroda.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je postignut napredak u razgovorima o provođenju odluke "Sejdić – Finci“ sa predstavnicima SDA.

"Jedan od prijedloga je da FBiH bude jedna izborna jedinica sa dva izborna područja. Na sastanku je zaključeno i da je neophodno izbjeći bilo kakve spekulacije prilikom predstojećeg popisa stanovništva“, kaže Čović.

On je napomenuo da je u razgovoru o mehanizmu koordinacije postignut ogroman napredak.

"Veoma smo precizno postavili partnerstvo dvije stranke, bez obzira da li je riječ o operativnim poslovima u Savjetu ministara BiH, postavljanju kadrova ili nekim drugim temama", rekao je Čović.

On je istakao da je HDZ opredijeljen za dugoročnu saradnju sa SNSD-om.

"Na današnjem sastanku informisao sam sagovornike šta želimo uraditi u FBiH. To je prije svega partnerstvo sa SDA, s obzirom da u tom entitetu ništa ne funkcioniše i da Vlada FBiH ne radi u skladu sa Ustavom i zakonima", kaže Čović i podsjeća da postoji obaveza da će
HDZ BiH jedno mjesto u Vladi FBiH ustupiti SNSD-u.

U delegaciji SNSD-a koja je učestvovala na današnjem satanku, osim Dodika, bili su Nebojša Radmanović, Željka Cvijanović, Nikola Špirić i Igor Radojičić. Osim Čovića, sastanku su u ime HDZ BiH prisustvovali su Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Davor Čordaš.
/kraj/bon/nn/da

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog