Vijesti

Teslić - opština sa najvećim procentom ugroženosti od mina

TESLIĆ - Opština Teslić svrstava se u red opština sa najvećim procentom ugroženosti od mina u BiH, zbog čega je i nakon 18 godina od završetka ratnih dešavanja ovaj problem i dalje aktuelan.

izvor: Srna/Frontal

Šef opštinskog štaba Civilne zaštite Dule Borić rekao je da je 8,5 miliona metara kvadratnih površine opštine Teslić ugroženo minsko-eksplozivnim sredstvima, a do sada je od mina očišćeno tek pet odsto ukupne površine.

Razlog za tako nizak procenat očišćenih površina od mina je nedostatak finansijskih sredstava, tvrdi Borić.

On je rekao da su Civilna zaštita i opština za deminiranje ugroženih područja aplicirali kod raznih međunarodnih organizacija i ambasada.

Do sada su, dodao je on, značajne deminerske aktivnosti urađene na području sela Vitkovci, a sadašnji prioriteti usmjereni su na druge rubne mjesne zajednice kao što su Jezera, Podjezera i Jasenica, gdje je u velikoj mjeri narušena bezbjednost tamošnjeg stanovništva.

Šef teslićke Civilne zaštite rekao je da već postoje izvjesne naznake za dobijanje donatorskih sredstava od određenih međunarodnih organizacija i da se početak deminerskih poslova na tim područjima može očikavati u proljeće naredne godine.

Borić je podsjetio da su do sada na području opštine Teslić dvije osobe stradale zbog zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

On je podsjetio da se, prema Zakonu o amnestiji za nedupušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i ilegalnog oružja u Republici Srpskoj, građani mogu riješiti ratnog oružja i drugih ubojnih sredstava bez ikakvih pravnih posljedica predajom policijskoj stanici ili službi civilne zaštite.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog