Vijesti

Mirjanić: BHRT politički pristrasna

BANJALUKA - Član Izvršnog odbora Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Željko Mirjanić rekao je danas da je usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske predviđena dodatna mogućnost finansiranja iz budžeta, jer se smanjuje broj građana koji plaćaju RTV pretplatu.

Mirjanić je naglasio da se iz budžeta pojedinih opština finansiraju i neke druge televizije u Republici Srpskoj.

"Zahtjev SDS-a da bude ukinuta RTV pretplata ne može biti riješen u parlamentu Srpske, jer je to pitanje regulisano zakonom na nivou BiH. Nije moguće u ovom trenutku obezbijediti skupštinsku većinu u parlamentu BiH za tako nešto", rekao je Mirjanić na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je SDS odustao od dogovora sa SNSD-om da se RTRS finansira iz budžeta.

Mirjanić je napomenuo i da je BHRT pokazala političku pristrasnost prilikom blokade institucija BiH.

On je ponovio da je zakon o ispitivanju porijekla imovine, koji je predložio šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu Srpske Vukota Govedarica, neustavan, kao i da nije mogao biti ispravljen amandmanima.

Mirjanić je napomenuo da je taj zakon na dva skupštinska odbora, Zakonodavnom i Odboru za politički sistem, upravu i pravosuđe, zaustavljen zahvaljujući opoziciji.

"Zakonodavni odbor, čiji sam predsjednik, dužan je da pazi na ustavnost predloženih akata, što u ovom slučaju nije ispoštovano", rekao je Mirjanić, napomenuvši da je zakon u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama.

On je naveo da je Govedarica ignorisao i sve činjenice koje su pravni eksperti iznosili na javnim raspravama.

"Bila je predviđena retroaktivna primjena ovog zakona, što nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Cenzusom od 500.000 KM diskrektno se krši ravnopravnost građana", pojasnio je Mirjanić, podsjetivši da u Republici Srpskoj već postoji Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima.

On je istakao da je prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine politički akt, predložen u svrhu predizborne kampanje.

Mirjanić je rekao da je Unija studenata Republike Srpske zatražila od Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali i drugih klubova, da stipendiraju studente.

On je naveo da će Unija studenata odrediti kriterijume za dobijanje stipendija.

"Tražili smo da se, prije svega, vodi računa o socijalnim kriterijumima i uspješnosti školovanja", rekao je Mirjanić, naglasivši da Klub poslanika SNSD-a podržava ovu inicijativu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog