Intervju

Miroslav Lajčak: BiH nije pod sankcijama, ali jeste na dnevnom redu

Sastanak u Briselu pokazao je da postoji mogućnost dogovora. Politički lideri preuzeli su obavezu i obećali da će dogovor biti gotov do 10. oktobra. Postoji razlog da vjerujemo da će do tog datuma zdrav razum pobijediti i dogovor biti postignut, smatra nekadašnji visoki predstavnik za BiH, sada potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

On u intervjuu za „Dnevni avaz" ističe i nadu da se ovog puta neće desiti bitka unutar BiH ko će odbiti dogovor i „postati heroj" u očima šačice birača.

- Važno je da se dogovor postigne i ova prepreka koja zaustavlja evropski put BiH ukine - poručuje Lajčak.

Prije briselskog, pa i sastanka Vijeća Evrope u Strazburu, nad BiH je visila opasnost sankcija od evropskih institucija. Koliko je sada ona otklonjena?


- Mogućnost sankcionirsanja BiH i dalje postoji. Jer, mi nemamo dogovor. Imamo samo obećanje da će se on postići do 10. oktobra. Ne bih želio špekulisati o sankcijama jer sada svi čekamo da vidimo hoće li se sporazum od 1. oktobra pretočiti u dogovor.
 
Je li BiH već pod sankcijama, s obzirom na to da je dio pomoći iz IPA fondova izgubljen?

- Ne mislim da je BiH pod sankcijama, ali jeste na dnevnom redu. I to kao problem. A to nije nimalo dobro. No, sačekajmo da vidimo šta će biti 10. oktobra i hoće li politički lideri BiH biti u stanju da ispune svoje obaveze. Nadam se da su oni svjesni u kakvoj je BiH poziciji, ali i kolika je njihova odgovornost da se dogovor postigne.

Koliko je realno produženje roka?

- Kakav je razlog za takve špekulacije, ne igrajmo se mačke i miša. Sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova EU je 21. oktobra i BiH je na dnevnom redu. Tada ćemo razgovarati o BiH ili kao problemu ili kao o državi koja je uklonila glavnu prepreku na evropskom putu. Da naglasim - nije 21. oktobar neki novi rok za dogovor. Mi očekujemo i bilo bi veoma dobro da tako bude - da 10. oktobra vaši politički lideri kažu da su se sporazumjeli i da imaju rješenje za presudu „Sejdić-Finci".

Imajte na umu i da Evropska komisija priprema godišnji izvještaj o BiH. On je u fazi završetka i niko ne dobija ništa pričom o novim rokovima. A taj izvještaj će biti objavljen 16. oktobra.

Da li se BiH krije iza Kipra ?

Šta BiH ima od toga da jednoj od članica EU sada gura prst u oko i kaže - vi ste gori od nas? Mislim da to vama ne treba. A time se ništa ni ne rješava. Kipar je u EU ušao 2004. godine i ima lidere koji rješavaju probleme koji imaju. BiH ne treba da se upoređuje s bilo čijim problemima, već da bude dio rješenja.

Evropska unija je čvrsta u svojim obavezama, evropska perspektiva BiH je njena obaveza, iza koje stoji, i na tome trebate graditi svoj napredak, a ne zaklanjati se iza problema drugih. Uostalom, zar iko ozbiljan smatra da EU želi, uz sve izazove koje ima, uvoziti dodatne probleme? Sigurno ne! BiH treba pokazati da je vaše članstvo u EU dobro i za Uniju, a ne samo za vas - poručuje Lajčak.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog