Vijesti

Manifestacija "Dan Izraela" održana u Banjaluci

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da Srpska prijateljstvom sa Izraelom čini jedan od najboljih poteza na spoljnopolitičkom planu.

izvor: Srna/Frontal

Dodik je sinoć tokom manifestacije "Dan Izraela" u Banjaluci čestitao 65 godina od formiranja ove države, navodeći da njena istrajna borba može poslužiti kao primjer Republici Srpskoj kojim putem da ide.

On je istakao da srpski i jevrejski narod dijele dugu istoriju stradanja i nepriznavanja, zbog čega se njihovo prijateljstvo nameće kao prirodno.

"Prijateljstvo koje se razvilo podrazumijeva dobru saradnju institucija jedne i druge zemlje, kao i privrednu i kulturnu saradnju, koja će biti nastavljena", istakao je Dodik.

Nerezidentni ambasador Izraela za BiH David Koen rekao je da je ova zemlja spremna da znanja i iskustva podijeli sa Republikom Srpskom.

On je istakao da se posljednjih godina razvijaju brojne oblasti saradnje sa Republikom Srpskom posredstvom Predstavništva u Izraelu.

"Imajući u vidu želje i kapacitete Republike Srpske, krenućemo sa konkretnim projektima", rekao je Koen, podsjetivši da je tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Republke Srpske Željkom Cvijanović izražena želja za saradnjom u oblasti visokih tehnologija.

On je zahvalio predsjedniku Srpske za doprinos u obezbjeđenju da BiH na međunarodnim forumima nikad ne glasa protiv Izraela.

Prema njegovim riječima, Izrael je danas vrlo razvijena zemlja uprkos činjenici da je brojni susjedi dugo nisu priznavali, a da neki to nisu učinili ni danas.

Šef Predstavništva Srpske u Izraelu Arie Livne rekao je da želi da učini sve što je u njegovoj moći da stvori najbolje uslove za međusobnu saradnju.

On je podsjetio na riječi izraelskog predsjednika Šimona Peresa prilikom posjete predsjednika Republike Srpske ovoj zemlji da "veličina teritorije i broj stanovnika nemaju važnost, već beskompromisno vjerovanje u ciljeve koji se žele postići".

"U tom kontekstu za Republiku Srpsku možemo ponoviti istorijske riječi predsjednika Prvog cionističkog kongresa Teodora Hercla – ako stvarno želite, to nije samo san", naglasio je Livne.

Manifestaciji "Dan Izraela" prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, ministri, predstavnici jevrejske zajednice u Srpskoj, te kulturnog, političkog i javnog života.

Tokom manifestacije prikazani su video-zapisi o stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu, uz nastup hora "Bejahad" i Plesne grupe "Or Hasemes".

Manifestaciju "Dan Izraela", koja je povodom dana državnosti ove zemlje održana u Kulturnom centru Banski dvor, organizovali su ambasador Izraela u BiH i Jevrejska opština Banjaluka, uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog