Vijesti

Neispravno skoro tri četvrtine letjelica Oružanih snaga BiH

SARAJEVO- Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč izjavio je da je od ukupno 40 helikoptera iz sastava Oružanih snaga BiH ispravno samo 11 letjelica.

izvor: Srna/Frontal

"Već radimo na tome da spremnim za letenje pripremimo još najmanje četiri helikoptera, jer su nam potrebni za naše aktivnosti. BiH su, uostalom, svakako potrebni novi helikopteri. Bojim se da će, ako se ovako nastavi, za četiri-pet godina Oružane snage BiH ostati bez helikoptera", naglasio je Jeleč.

On je za "Dnevni avaz" rekao da postoji opcija prema kojoj bi Oružane snage BiH putem klirinškog duga, koji Rusija ima prema BiH, mogle dobiti na raspolaganje ruske letjelice koje bi bile od velike pomoći, ističući da se o tome već vode neki razgovori.

Jeleč je istakao da sa načelnikom Glavnog štaba Oružanih snaga Turske Nedžetom Ozelom, koji je boravio u zvaničnoj posjeti BiH, nije razgovarao o letjelicama BiH koje se već 18 godina nalaze u hangarima u Ankari i o eventualnoj mogućnosti njihovog vraćanja u BiH.

"Pitanje ovih letjelica u Turskoj više je političko nego vojno. Tako da se traže modusi na nivou BiH kako da se ovo riješi. Potrebno je mnogo sredstava da se uloži da bi ovi helikopteri uopšte ponovo mogli letjeti. U Oružanim snagama BiH utvrdili smo da nam oni uopšte ne trebaju, jer je riječ o borbenim letjelicama koje su nepoznanica za sadašnju strukturu i opredjeljenje Oružanih snaga BiH. Ti helikopteri su nabavljeni za potrebe tadašnje Armije BiH", naveo je Jeleč.

Jeleč je ocijenio da je saradnja sa Oružanim snagama Turske odlična, navodeći da je sa Ozelom razgovarao o podršci i daljoj saradnji, kao i obuci i edukaciji pripadnika Oružanih snaga BiH u Turskoj.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog