Vijesti

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv moždanog udara

BANJALUKA - Besplatnim mjerenjem krvnog pritiska i šećera u krvi za građane Klinika za neurologiju Kliničkog centra Banjaluka obilježila Međunarodni dan borbe protiv moždanog udara

izvor: Frontal

Ljekari, medicinske sestre i tehničari Klinike za neurologiju Kliničkog centra Banjaluka obilježili su Međunarodni dan borbe protiv moždanog udara besplatnim mjerenjem krvnog pritiska i šećera u krvi za sve zainteresovane građane na Trgu Krajine u Banjaluci. Podizanje svijesti i informisanje građana o značaju redovnih pregleda i mjerenja krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, te promjene životnih navika u značajnoj mjeri može da umanji rizik od moždanog udara.

„ Podaci koje mi imamo u Klinici za neurologiju pokazuju da su pacijenti koji su imali moždani udar u 80-90 % imali povišen krvni pritisak, a 80% povišene masnoće u krvi. Prema posljednjim podacima, svake godine u Republici Srpskoj oboli novih 4500 pacijenata. U jedinici za moždani udar Kliničkog centra Banjaluka primjenjuje se terapija koja jedina liječi uzrok ishemijskog moždanog udara koja za četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda. Prevencija je, ipak, najbolji način borbe protiv moždanog udara“, rekao je prof. dr sc. med. Siniša Miljković, v.d. šefa Jedinice za moždani udar i načelnik konzervativnih grana Kliničkog centra Banjaluka.

Medicinsko osoblje Klinike za neurologiju Klininičkog centra Banjaluka besplatno je pregledalo više od 300 pacijenata na Trgu Krajine u Banjaluci, a svi zainteresovani građani informisani su o načinu prevencije kojom najuspješnije mogu umanjiti rizike od moždanig udara.

„Naš cilj je da stanovništvu Republike Srpske skrenemo pažnju da se dobrom prevencijom, ukazivanjem na faktore rizika i pravovremenim ultrazvučnim pregledom krvnih sudova vrata i glave može u velikom procentu umanjiti mogućnost moždanog udara“, rekao je prof. dr sc. med. Vlado Đajić, šef Cerebrovaskularnog odjeljenja na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Banjaluka.

Klinika za neurologiju Kliničkog centra Banjaluka besplatnim pregledima i edukacijom građana šestu godinu u nizu obilježava Međunarodni dan borbe protiv moždanog udara.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog