Region

Skoplje: Prijedlog "Slovensko-albanska Makedonija" bezuman

SKOPLJE - Prijedlog grčkog pregovarača u sporu oko imena Makedonije Adamantiosa Vasilakisa da se ta zemlja nazove "Slovensko-albanska Makedonija" je "bezuman" i mogao bi da znači prekid pregovora, ocijenili su makedonski zvaničnici.

izvor: Tanjug/Frontal

Vasiliakis, grčki pregovarač u Ujedinjenim nacijama, predložio je na posljednjoj rundi pregovora u Njujorku, da "Slovensko-albanska Makedonija" bude kompromisno rješenje spora oko imena te zemlje i dodao da Grčka ostaje pri svom stavu da ime Republika Makedonija nije prihvatljivo, iz geografskih razloga.

Vasiliakis insistira da naziv "Slovensko-albanska Makedonija" bude korišćen u svim dokumentima, i domaćim i međunarodnim, dodajući da to neće predstavljati problem, jer makedonski ustav lako može da se promijeni.

Ovaj prijedlog izazvao je oštre reakcije u Makedoniji. Bivši šef makedonske diplomatije Antonije Milošeski, istakao je da je prijedlog "iracionalan, kao i sam spor koji je još 1991. godine nametnuo sadašnji grčki premijer Antonis Samaras.
"Kada se približe neki od stavova u razgovorima oko imena, nameće se pitanje jezika. Poslije toga nameće se pitanje nacionalnosti, pa pitanje pasoša, ustava, postavlja se toliko apsurdnih, nedemokratskih uslova koji su jasni pokazatelj da Grčka ne želi rješenje", kazao je Milošeski.

Milošeski je dodao da i izjava izvjestioca za Makedoniju u Evropskom parlamentu Ričarda Hovita, da se početku pregovora EU s tom zemljom ne protive samo makedonski susjedi, predstavlja traženje alibija za još jedno narušavanje kredibiliteta EU.

Milošeski podsjeća i da preporuka za početak pregovora i izvještaji Evropske komisije nikad nisu stavljeni na glasanje, kako bi se vidjelo koje zemlje članice su "za", a koje "protiv".

Portparol jedne od partija u vladi, albanske DUI, Bujar Osmani, smatra da ovaj prijedlog produbljuje jaz između Makedonije i Grčke.

Osmani je u izjavi za televiziju "Kanal5" rekao da je novi grčki stav neprihvatljiv za njegovu partiju.
"Dok ne vidimo zvaničnu potvrdu novih grčkih stavova, za nas je ovakav predlog samo spekulacija", zaključio je Osmani.

Grčki analitičar Jorgos Papadakis smatra da Makedoniji ne preostaje nista drugo sem da prekine pregovore uz posredovanje UN, kako bi se proces zaustavio i stagnirao, a zatim se sveo na farsu.

On smatra da informacija koju prenosi provladin grčki list "Katimerini" da je Grcka zaoštrila stav oko imena Makedonije nisu niti novi niti iznenađujući, jer, kako kaže, "premijer kao sto je Samaras ne može da uradi ništa drugačije.
"Ne možemo da očekujemo ništa pozitivno od ovakve vlade predvođene Samarasom i njegovim tvrdokornim nacionalistima", zaključuje Papadakis.

Za prekid pregovora zalaže se i dio makedonske javnosti, što su već zatražili eksperti, političari, nevladin sektor i Ujedinjena makedonska dijaspora.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog