Intervju

Ljiljana Knežević: Zahvaljujući elektronskim medijima nikad se nije više čitalo

Direktorica Matične biblioteke Istočno Sarajevo Ljiljana Knežević ističe da je broj članova biblioteke u stalnom porastu, ali da slaba dinamika obnove književnog fonda još uvijek ne može adekvatno da odgovori zahtjevima broja korisnika i univerziteta.

autor: Frontal

Matična biblioteka Istočno Sarajevo postoji od 1996. godine. Na koji
način se razvijala od svog osnivanja?


Matična biblioteka Istočno Sarajevo od svog osnivanja imala je jasan cilj da treba da zadovolji potrebe svojih sugrađana kako za knjigom, informacijom tako i za dodatnim obrazovanjem i omogućavanjem kvalitetnih kulturnih programa. Paralelno sa bogaćenjem knjižnih fondova razvijali smo i posebna odjeljenja biblioteke te se možemo pohvaliti da danas uz odjeljenje beletristike, stručne i naučne knjige, odjeljenje periodike, imamo i bogatu zavičajnu zbirku i odjeljenje lagata. U želji da razvijamo usluge za djecu i inavlide uspjeli smo da otvorimo savremenu dječiju biblioteku te odjeljenje za slijepa i slabovida lica. Idući u susret potrebama korisnika i osmišljavajući različite obrazovne sadržaje, uspjeli smo da iz godine u godinu povećavamo broj korisnika biblioteke te danas imamo oko 3.300 aktivnih članova.

Čemu se najviše pridaje pažnja? Šta biste izdvojili kao posebni ovogodišnji događaj?

Najveću pažnju poklanjamo djeci jer upravo ulijevajući im ljubav za knjigu i biblioteku mi odgajamo novu generaciju korisnika koji će trajno ostati u vezi sa bibliotekom. Uz besplatnu članarinu, svakodnevno im obezbjeđujemo i različite edukativne sadržaje: male škole stranih jezika, školu računara, likovne i kreativne radionice itd.
Odjeljenje za slijepa i slabovida lica je od inicijalnog fonda od 50 zvučnih knjiga za godinu dana kroz razmjenu i saradnju sa drugim specijalnim bibliotekama uspjelo da poveća svoj fond na 600 naslova, a uz pomoć Radija Istočno sarajevo uspjeli smo i da snimimo u svom izdanju 8 vrijednih knjiga naših zavičajnih autora .

Koliko se trudite da pratite moderne trendove u bibliotekarstvu?

Matična biblioteka se trudi da prati savremene trendove u bibliotečkoj djelatnosti, preuzimamo iskustva uspješnijih od nas i radimo na stručnom usavršavanju sopstvenih kadrova.

Vaš pogled na budućnost knjige i pisane riječi?

Kad pitate za sudbinu knjigu i biblioteka, ja čvrsto vjerujem da se zahvaljujući elektronskim medijima nikad nije više čitalo nego danas i da je potrebno da se biblioteke i bibliotekari prilagode informacionom dobu.

Da li ste zadovoljni dinamikom kojom se obogaćuje književni fond?

Kada je u pitanju obnova knjižnog fonda, nismo zadovoljni nabavkom novih knjiga. Već nekoliko godina izostaju sredstva za kupovinu novih naslova od strane Ministarstva prosvjete i kulture te se fondovi uglavnom popunjavaju skromno iz članarine i donacijom. Obzirom da je Matična biblioteka izdavač, jedan dio novih naslova dobijemo i kroz razmjenu sa drugim izdavačima. Ali u svakom slučaju nedovoljno u odnosu na broj korisnika i potrebe univerziteta.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog