Vijesti

Dokumentarni film o učešću Romkinja u politici (Video)

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je objavila dokumentarni film o tri Romkinje koje su se kandidovale za mjesta u skupštinama opštinskim vijećima na lokalnim izborima održanim 2012. godine.

izvor: Frontal

Taj film, snimljen u saradnji sa OSCE/ODIHR-ovim projektom Najbolja iskustva iz prakse za uključenje Roma u društvene tokove, uključuje intervjue i snimke prije i poslije izbora, naglašavajući stavove i mišljenja te tri kandidatkinje u različitim fazama.

Romi su nedovoljno zastupljeni na svim nivoima vlasti u BiH. Brojke govore same za sebe: broj političkih predstavnika  Roma je ekstremno nizak na svim nivoima. Od otprilike 3.100 odbornika u skupštinama opština i općinskim vijećima u BiH, samo jedanaest su Romi, ali nijedna Romkinja.
 
Iako predstavljaju najveću nacionalnu manjinu u BiH, Romi su jedna od najmarginalizovanijih grupa ljudi u državi. Romi su često diskriminisani, a njihova osnovna ljudska prava, uključujući obrazovanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu, nisu dostupna mnogima.

Pošto ih Ustav Bosne i Hercegovine sprječava u tome da budu izabrani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Romi u BiH su takođe žrtve institucionalizovane diskriminacije.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog