Vijesti

V. Britanija: Naknade majkama dojiljama

LONDON - U Velikoj Britaniji se priprema pilot projekat uvođenja finansijske naknada majkama koje doje svoju djecu, a predviđeno je da njegova realizacija počne u Južnom Jorkširu, pa ako rezultati budu pozitivni, zaživjeće u cijeloj državi.

izvor: Novosti/Frontal
 
Radi se o zajedničkom projektu Vlade i medicinskih stručnjaka, koji predviđa nagrađivanja majki bonovima za kupovinu u iznosu do 200 funti.

Bonove će moći da koriste u supermarketima i drugim manjim prodavnicama. Južni Jorkšir je izabran zbog toga što je tu najniža stopa majki koje doje, prenosi Index.

Da bi ostvarile pravo na bonove u vrijednosti od 200 funti, žene moraju da doje bebe šest mjeseci. One koje to budu radile samo u prvih mjesec i po dana, dobiće 120 funti.

Sličnim finansijskim podsticajma Vlada je već pokušavala da podstakne ljude na prestanak pušenja i smanjenje tjelesne težine, a ovo je prvi put da se novčanim sredstvima podstiče dojenje.

Mišljenja o toj inicijativi su podijeljena. Dok jedni pozdravljaju ideju, drugi upućuju kritike Vladi.

"Motiv dojenje ne može biti novčana naknada. Dojenje treba da bude nešto što majka želi da uradi za zdravlje svog djeteta", rekla je Dženet Fajl iz Kraljevskog društva babica i dodala da je važnije obezbijediti dovoljno osoblja za pomoć majkama poslije porođaja.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog