Vijesti

Radojičić: Ne može se mnogo očekivati sa najavljenog sastanka u Pragu

DOBOJ - Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić smatra da se ne može mnogo očekivati sa najavljenog sastanka političkih lidera iz BiH u Pragu, jer ni na prethodnim sastancima u Sarajevu i na drugim mjestima nije napravljen ključni napredak u odnosima stranaka iz FBiH, gde je glavni problem izbor dva člana Predsjedništva BiH.

izvor: Srna 

Radojičić je naglasio da je otvoreno pitanje na koji način definisati mehanizam izbora drugog člana Predsjedništva iz FBiH koji je ključan za hrvatske partije, a u ovom momentu neriješen.

On je izričit po pitanju da izbori naredne godine moraju biti održani.

"Ustav je izričit. Prve nedjelje u oktobru održavaju se izbori za sve nivoe, osim opština, u BiH, prema pravilima koja budu važila u momentu raspisivanja izbora, a to je april, odnosno maj mjesec iduće godine", izjavio je Radojičić novinarima u Doboju.

On je naveo da će novi organi biti izabrani bilo da se primjenjuju stara ili nova pravila i oni će biti potpuno legitimni, u skladu sa važećim ustavom i zakonima.

Evropska unija i Savjet Evrope mogu da kažu da neki od njih nisu izabrani u skladu sa evropskom konvencijom i da je to u suprotnosti sa odlukama evropskog suda, mogu da odluče da sa njima sarađuju ili ne, ali izbori trebaju biti održani i novi organi izabrani, istakao je Radojčić, koji je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Radojičić je naveo da su pojedina udruženja građana pokrenula inicijativu na izmjenu pojedinih članova novog zakona o javno redu, posebno član 25 koji se odnosi na način testiranja alkoholisanih osoba u ugostiteljskim objektima, te dodao da će Vlada po tom pitanju analizirati da li je problem odredbe ili primjene te odredbe.

On je naveo da je juče Vlada Republike Srpske zatražila sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, a u ponedjeljak, 2. decembra, sa početkom u 15.00 časova biće održan kolegijum na kojem je predloženo više tačaka, a među njima će biti budžet, ekonomska politika i prateći zakoni po hitnom postupku.

Radojičić je pred održavanje današnje izborne konferencije Gradskog odbora Mladih SNSD-a u Doboju naveo da se poklanja velika pažnja mladima i da oni trebaju da nose pozitivne promjene.

"SNSD ima puno toga šta je uradio u proteklih osam godina, čime se može ponositi i pokazati građanima, koji ujedno traže i nove pozitivne promjene", izjavio je Radojičić.

Radojičić je naglasio da mladi kadrovi treba da budu nosioci novih promjena, jer simbol novih pozitivnih promjena nije ono što je danas opozija, koja nema ni kapacitet ni kvalitet da nosi neke nove pozitivne promjene.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog